Šlouf byl u stranického soudu. Vyloučen zatím není

Martina Macková
2. 8. 2008 13:13
Komise o lobbistovi rozhodne na konci měsíce
Miroslav Šlouf
Miroslav Šlouf | Foto: Impuls

Praha - Kontroverzní politik ČSSD Miroslav Šlouf má už dlouho potíže. Jeho strana ho kárá za podporu Václava Klause při prezidentských volbách, ale z partaje ho zatím nevyloučila.

Šlouf musel v pátek večer v Lidovém domě vysvětlovat, proč v lednové prezidentské volbě svými aktivitami podporoval stávající hlavu státu, a ne kandidáta Jana Švejnara, kterého si na Hrad přála ČSSD.

Kontrolní komise se nicméně nerozhodla, zda doporučí jeho odchod ze strany. Verdikt odložila na konec srpna, píše deník Právo.

Podle listu vznikla pětičlenná pracovní skupina, která se případem Šlouf bude zabývat; stranický soud se znovu sejde 22. srpna. Šlouf si připravuje argumenty na obhajobu a komise do té doby nechce nic zveřejnit.

Ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček, který podal na Šloufa stížnost, nechce případ komentovat. Sám Šlouf novinářům řekl, že za stížností stojí spíš předseda strany Jiří Paroubek.

Čtete také: Tajná schůzka na Hradě: Šlouf a Klausův kancléř

"Jeho pozice jsou v řadě případů v rozporu s většinovým názorem sociální demokracie, kdy část pravicových médií intenzivně vyhledává jakoukoliv informaci umožňující zpochybnění realizace programových cílů naší strany," uvádí list citaci z dopisu Havlíčka stranickým orgánům.

Jan Švejnar a Jiří Paroubek na programové konferenci v Pardubicích.
Jan Švejnar a Jiří Paroubek na programové konferenci v Pardubicích. | Foto: Ondřej Besperát

Šlouf podle něj podpořil Klause navzdory usnesení sjezdu ČSSD. Šlouf není poslanec ani senátor, volby se tedy aktivně nezúčastnil. Podle Havlíčka ale na adresu zákonodárců ČSSD například prohlásil: "Když některého náhodou potkám, tak jej přesvědčuji, aby volil Klause."

Další člen ČSSD a exministr průmyslu Miroslav Grégr ale míní, že to jeho přítel řekl pouze v nadsázce. "Určitě to tak bylo. Když ho obviňovali z toho, že lobbuje, udělal si legraci," řekl Aktuálně.cz Grégr. "Uvidíme, jak šetření dopadne, ale komise se zatím vždy chovala korektně, bez emocí a osobní nenávisti," dodal.

Havlíček také kritizuje, že Šlouf roznáší informace o nespokojenosti poslanců ČSSD. "V průběhu volební kampaně do krajských zastupitelstev a senátu výroky Miroslava Šloufa opět veřejně podkopávají pozici ČSSD," píše podle listu Havlíček.

Podle něj tak Šlouf poškodil jméno strany. "Svými výroky vyvolává dojem, že se snaží rozkolísat vedení ČSSD a vyvolat nestabilitu strany v pro ni tak důležitém období."

 

Právě se děje

Další zprávy