TOP 09 splnila hrozbu, její ministři na vládu nepřišli

Martina Machová Martina Machová
24. 8. 2011 9:25
Nečasův kabinet přitom projednává klíčovou daňovou reformu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři TOP 09 splnili svou hrozbu a kvůli sporům o odvolání vysoce postaveného úředníka Ladislava Bátory na ministerstvu školství nedorazili na středeční jednání vlády.

Ta má přitom na programu klíčovou daňovou reformu. Její součástí je i kontroverzní téma zdanění hazardu či zrušení daňových výjimek benefitů, jakými jsou třeba stravenky.

Ve Strakově akademii tak usedli jen ministři ODS a VV. Zástupci TOP 09 se rozhodli setrvat na svých pozicích a říkají jasně: do odchodu Bátory či jeho nadřízeného - ministra Josefa Dobeše - s nimi Petr Nečas na jednání kabinetu počítat nemůže. Na vládu poslali pouze své náměstky.

"Vláda, pokud jí skutečně záleží na daňové reformě, a já bych si to přál, ji může schválit i za mé nepřítomnosti," zopakoval během úterý ministr financí Miroslav Kalousek.

"Snad neschválí hloupost"

Otázkou ovšem zůstává, jak by se poslanci TOP 09, kteří budou následně zákon schvalovat ve sněmovně, stavěli k případným změnám, které můžou ministři ODS a VV do zákonů připravovaných svými nepřítomnými kolegy vměstnat.

Petr Gazdík z TOP 09.
Petr Gazdík z TOP 09. | Foto: Ludvík Hradilek

"Pokud schválí nějakou hloupost, budeme dělat vše pro to, abychom to při koaličním jednání nebo ve sněmovně odstranili," staví se k takové možnosti předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

"Nepodceňoval bych ale naše partnery z ODS a VV, že by schválili nějakou hloupost," dodal.

Přitom třecích ploch je v případě daňové reformy hned několik. Hovoří se o zdanění hazardu, které protlačily do zákona Věci veřejné. Ty rovněž chtějí zachovat stravenky, které kategoricky odmítá autor reformy Miroslav Kalousek.

Vedle propíraných témat se návrh týká i systémových změn, kvůli nimž v Česku vznikne unikátní daňový systém, který nemá srovnání v žádné z vyspělých zemí. Výhody pro manažery, živnostníky a rentiéry uhradí průměrný zaměstnanec a spotřebitel.

Změny se týkají zdanění dividend, daně z příjmu vysoce ohodnocených zaměstnanců, pojistného placeného místo zaměstnavatele zaměstnancem a pojistného placeného OSVČ. Posledně jmenovaným přitom klesne sazba v procentech až dvojnásobně, čímž čeští živnostníci získají primát v zemích OECD.

 

Právě se děje

Další zprávy