Koalice znejistěla, rebelantství poslanců je na vrcholu

Martina Macková
23. 9. 2008 21:02
Volby se blíží, každá koaliční strana už má své rebely
Klíčové hlasování o vzniku komise Morava. Opozice vítězí
Klíčové hlasování o vzniku komise Morava. Opozice vítězí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Křehká vládní většina byla narušena, rebelantství koaličních poslanců totiž dosáhlo vrcholu.

S opozicí během úterý hlasovalo současně šest koaličníků. I to byl důvod, proč nakonec vládní strany prosadily vyškrtnutí antidiskriminačního zákona z programu nynější schůze.

Na souhlas s klíčovou normou, kterou po Česku vyžaduje Evropská unie, ale vetoval ji prezident Václav Klaus, by totiž potřebovala přesně 101 hlasů. A ty nemá.

Klíčový zákon nemá hlasy

Česká republika je jediným členem sedmadvacítky, který zákon dosud nepřijal. A hrozí jí proto sankce od Bruselu. Politici se totiž k jeho přijetí zavázali již před svým vstupem do unie.

I když se norma nelíbí jak opozici, tak i větší části koalice, je součástí programového prohlášení vlády.

Přitom ještě letos na jaře to s antidiskriminačním zákonem vypadalo nadějně. V březnu pro něj ve třetím čtení, hlasovalo 111 zákonodárců. Strana zelených a KDU-ČSL (vyjma Libora Ambrozka) zákon jednoznačně podpořily.

O tři měsíce později bylo všechno jinak. Koalice se na červnové schůzi o přehlasování veta prezidenta ani nepokusila. Podporu už před prázdninami zákonu odmítli dát mnozí občanští demokraté v čele s trojicí rebelů Tlustý-Schwippel-Raninec.

Nyní je situace ještě vyhrocenější. Koalice už rozhodně nemůže počítat s třemi hlasy poslanců ODS, takže potřebuje kromě všech koaličních hlasů ještě další čtyři.

Foto: Ondřej Besperát

ČSSD: Je to zemětřesení

Koalici tak nepomůže ani "dorovnání" těsné většiny, které dosud u klíčových zákonů zajišťovali bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Největším problémem je rozkol v ODS, které odešli dva poslanci z klubu a třetí "rebel" - Vlastimil Tlustý - naopak odejít odmítá a hlasuje jako by byl nezařazeným zákonodárcem. Všichni se jasně vyslovili, že nebudou hlasovat proti vetu prezidenta.

Neposlušnost ale vykazují také dvě zelené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová a lidovec Ludvík Hovorka.

"Dnešek je zemětřesením v koalici. Už nestačí, aby se špičky sešly večer v Kramářově vile. Poslanci z koalice vypovídají poslušnost. Lidé dostávají odvahu postavit se za jiný názor a ne hlasovat jen ve jménu křehké většiny," řekl předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

Koalice prohrála komisi

Koaliční síla se ukázala už při hlasování o programu schůze. Do ní se totiž nakonec opozici podařilo prosadit diskusi o zřízení tzv. komise Morava, která má prošetřit lobbing a nátlak v politických kruzích.

Čtěte také: Opozice uspěla, sněmovna odhlasovala komisi k Moravovi

Pro zařazení bodu do programu hlasovalo nejprve jen šest poslanců koalice. V dalším se přidali další tři.

K tradičním "rebelům", za které jsou považováni právě poslanci Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), Vlastimil Tlustý Juraj Raninec, Jan Schwippel (ODS) a poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová (SZ), se nakonec přidali i tři nezařazení poslanci (bývalí ČSSD), Jiří Carbol (KDU-ČSL), Tom Zajíček (ODS) a také premiér Mirek Topolánek.

Ten tím deklaroval svůj zájem vyšetřit i případné vydírání bývalých sociálních demokratů, o kterém se ve sněmovně hovoří.

Martin Bursík v předsálí Poslanecké sněmovny v zájmu médií.
Martin Bursík v předsálí Poslanecké sněmovny v zájmu médií. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Další zkoušky? Zítra

Další zkoušky soudržnosti koalice čekají sněmovnu hned ve středu. Zda má většinu ukáže hlasování o zrušení poplatků pro děti a důchodce, které navrhuje ČSSD.

Čtěte také: Opozice má velkou šanci uspět se zrušením poplatků

A také vládní zákon o změně daňové sazby, který má zabránit, aby v příštím roce klesla sazba daně z příjmu z 15 na 12,5 procenta. To by totiž paradoxně většině lidí daně zvýšilo, protože se snižují daňové slevy. Trojice poslanců ODS ho odmítá. Trvají na sazbě 12,5 procenta a nechtějí o tolik snižovat daňové slevy.

 

Právě se děje

Další zprávy