Požádejte o důvěru, vyzvala Babiše koalice Spolu. Nevidím k tomu důvod, odpověděl

Radek Bartoníček Tomáš Klézl Radek Bartoníček, Tomáš Klézl
Aktualizováno 15. 4. 2021 17:37
Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby požádal Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry jeho vládě. Pokud to do týdne neučiní, začne koalice sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře. Babiš to však odmítl.
Zástupci koalice Spolu: předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka
Zástupci koalice Spolu: předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka | Foto: ČTK

"Vláda Andreje Babiše samozřejmě neměla nikdy důvěru stran naší koalice Spolu, ale opírala se od počátku o podporu KSČM. Jak jsme se dozvěděli v posledních dnech, tak ani podporu komunistů už kabinet Andreje Babiše nemá. Za této situace je podle nás nezbytné, aby vláda požádala Poslaneckou sněmovnu o důvěru, nebo aby se hlasovalo o vyslovení nedůvěry kabinetu," uvedl lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj je nutné zjistit, jestli kabinet má podporu sněmovny. "To je naprosto běžný postup v každé demokratické zemi. Když komunisté řekli, že vládu nepodporují, tak je potřeba, aby se každý poslanec postavil a jmenovitě řekl, zda vládu podporuje, zda má jeho důvěru, nebo ji nemá. A proto naše koalice Spolu vyzývá Andreje Babiše, aby požádal sněmovnu o vyslovení důvěry jeho vládě. Pokud to do jednoho týdne neudělá, tak začneme sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze, na které bychom vyslovovali nedůvěru vládě Andreje Babiše," avizoval Fiala.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka prohlásil, že koalice ukazuje jasný plán, jak v této situaci postupovat. "V normální zemi by takový krok udělal sám a o své vůli premiér, pokud by mu koaliční partner dal takto najevo, že už nechce podporovat jeho vládu. Jelikož pan premiér toto neudělal, tak my ho tímto vyzýváme," uvedl Jurečka.

"Zároveň to vytváří prostor pro jednání. Přistupujeme k tomu konstruktivně, nechceme, aby tyto věci nebyly promyšlené, nabízíme, že chceme o těch věcech jednat, včetně toho, že chceme jednat s prezidentem republiky," podotkl Jurečka.

Podobně mluvila i šéfka třetí koaliční strany, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Všichni vidíme, že současná vláda se potácí v agonii. Že už nemůže efektivně řídit Českou republiku, nemůže vládnout. Je nutné konat. Nelze se vymlouvat na to, že je možné, že tady dovládne tento kabinet bez důvěry. My máme jasný záměr, jasný plán," sdělila. Pokud vláda důvěru nezíská, považovala by za nejférovější předčasné volby. "Není možné přešlapovat na místě. Není možné situaci neřešit," soudí Adamová. 

Premiér Babiš už ale vzkázal, že žádost koalice nevyslyší. "Naše vláda dostala důvěru v červnu 2018 a já nevidím důvod, proč bychom měli žádat znova. Pokud má opozice pocit, že by nám chtěla vyslovit nedůvěru, tak může začít sbírat hlasy, nikdo jim v tom nebrání. Já nevidím důvod destabilizovat politickou situaci. Nemyslím si, že by byl dobrý nápad teď nějak paralyzovat činnost vlády," řekl premiér.

Vyslovit nedůvěru je nebezpečné, tvrdil Jurečka

Babišova vláda sice ve sněmovně už nemá důvěru, ale k předčasným volbám je potřeba hlas 120 poslanců, kteří by rozpustili Poslaneckou sněmovnu. Jenže hnutí ANO se 78 poslanci je proti takovému postupu. A pro předčasné volby nejsou zatím ani zástupci KSČM, SPD a ČSSD.

Druhá možnost - vyjádření nedůvěry vládě Andreje Babiše - by znamenala, že hlavním hráčem by se stal prezident  Miloš Zeman. Ten přitom v minulosti už mnohokrát avizoval, že stojí pevně za Andrejem Babišem. 

Toho si jsou opoziční politici vědomi, například šéf lidovců se ještě ve středu k vyslovení nedůvěry stavěl velmi rezervovaně. "Jsem v této otázce velmi opatrný. Vyslovovat nedůvěru vládě v situaci, kdy může prezident dát naši zemi do rukou úřednické vládě, která nebude mít žádnou politickou zodpovědnost, je velmi nebezpečné. Taková vláda zde může vládnout klidně i rok a udělat zásadní a těžko zvratitelná rozhodnutí. Bylo by lepší sněmovnu rozpustit a jít k předčasným volbám," řekl Aktuálně.cz Jurečka.

Když na čtvrteční tiskové konferenci přišla řeč na to, co přesně by tedy následovalo, když Babiš odmítne sněmovnu požádat o důvěru, Petr Fiala odvětil, že vše má svou posloupnost. "Pokud vláda nepožádá o důvěru, my vyvoláme hlasování o nedůvěře. Budeme se snažit pro to získat dostatek podpisů. Naše budou k dispozici. Pak se uvidí, jestli důvěru má, nebo nemá."

"Pak jsou na řadě další kroky, mezitím může být přijat volební zákon a budeme vědět, že to dobře stíháme. Ale máme tam i variantu, že by se předčasné volby uskutečnit nemohly, a byla by nějaká vláda, na které by se podílely všechny politické strany. Není vůbec myslitelná nějaká politická vláda, musela by to být vláda odborníků, která by jenom dovedla zemi k předčasným volbám," vysvětlil Fiala.

Dovládl by Babiš, nebo vznikne Zemanova vláda, bojí se Piráti a STAN

Podle lídra koalice Pirátů a STAN Ivana Bartoše není vyslovení nedůvěry nejlepším řešením. "Znamenalo by faktické předání moci do rukou prezidenta Zemana, který již deklaroval, že nechá dovládnout vládu Andreje Babiše i bez důvěry. My chceme vrátit moc do rukou lidí a nechat je rozhodnout ve volbách, a tedy jít cestou případného rozpuštění sněmovny," napsal Bartoš na Twitteru.

Podobně jako Bartoš zareagoval i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. "Dohodli jsme se, že se rozhodneme až po poradě poslaneckých klubů. Za nás stále platí, že vyslovovat vládě nedůvěru není nejlepší nápad - prezident buď nechá dovládnout Babiše bez důvěry, nebo vytáhne z klobouku nějakou svoji vládu," řekl. 

Zeman o víkendu Blesku řekl, že pokud by poslanci vládě vyslovili nedůvěru, byl by pro to, aby vládla až do podzimních voleb v demisi.

Video: Skočili jsme Babišovi na špek, byl to výsměch, říká poslankyně KSČM Vostrá

Poslední kapkou bylo převedení pěti miliard armádě, to už byl výsměch. Do spolupráce s ANO bychom ale asi šli znovu, říká poslankyně KSČM. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy