Koalice opět otestuje, zda má většinu. Kvůli radaru

Kateřina Eliášová
24. 6. 2008 21:20
ČSSD svolala mimořádnou schůzi
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté plánují další útok na pevnost koalice. Na středu svolali mimořádnou schůzi, na které chtějí od premiéra Mirka Topolánka slyšet nejnovější informace o vyjednávání o radaru.

Koalice chce svými hlasy zablokovat schvalování programu, o radaru by se tak nemluvilo a schůze by skončila.

Oba tábory teď na poslední chvíli sčítají své hlasy. Poslanci jsou totiž na služebních cestách, někteří ještě neřekli, jak budou hlasovat.

Nejde ovšem jen o informace o radaru. ČSSD plánuje i přednést usnesení. Neoficiálně se mluví o tom, že by mohli chtít prosadit, aby se o radaru jednalo až po nástupu nového amerického prezidenta.

"Nějaká usnesení chystáme, neřekneme ale jaká," potvrdil Aktuálně.cz předseda klubu ČSSD Michal Hašek.

Jasno nemají rebelové

Počty hlasů koalice a opozice se v poslední době často přelévají. Socialistům zběhli 4 poslanci, ODS má "Tlustého frakci", zelené občas "zlobí" Olga Zubová a Věra Jakubková a svého rebela - Ludvíka Hovorku - má i KDU-ČSL.

Poslední tři zmiňovaní ještě nevědí, na čí stranu se zítra přikloní. Je to přitom klíčové.

"Obecně jsem pro, aby se o radaru jednalo až po změně americké administrativy. Zatím zvažuji, jestli zítra opozici pomohu," uvedl lidovec Hovorka.

Jasno nemají ani všichni zelení, ačkoliv Martin Bursík vysvětlil důvody, proč nechtějí opozici vyhovět.

"Dohody s USA jsou v režimu vyhrazené. Teď by ta debata nebyla vyvážená, členové vlády by  nemohli plnohodnotně argumentovat. To je důvodem odmítnutí té schůze," řekl Bursík.

"Nevíme, jak se rozhodneme. Zatím nevíme přesně, co sociální demokraté navrhují," řekly ale Zubová s Jakubkovou.

Rozhodne Topolánek?

Pikantní na celé záležitosti je to, že ve sněmovně bude chybět ten, kvůli němuž je de facto schůze svolána - premiér Topolánek. Bude pouze ráno, během dopoledne odjíždí na dlouho plánovanou cestu za německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Žádali jsme o vypárování pana premiéra a nebylo nám vyhověno," vysvětlil předseda klubu ODS Petr Tluchoř. "Po tom, co se stalo o víkendu nemůže ODS počítat s párováním ministrů," trvá na svém jeho protějšek z ČSSD Michal Hašek. Narážel na odchod jejich poslance Petra Wolfa. ČSSD tvrdí, že je za ním ODS.

Foto: Aktuálně.cz
Radar v Brdech:
USA zvažují odklad stavby radaru. Chtějí další zkoušky
ČSSD hrozí, že po volbách smlouvy o radaru vypoví

Exkluzivně: Co stojí ve smlouvě o americkém radaru

I kdyby se ale ČSSD nakonec podařilo vyhrát a dokonce i přijmout usnesení o odkladu vyjednávání, vláda se jím nemusí zabývat. "Taková usnesení nejsou pro vládu směrodatná," vysvětlil Tluchoř.

"Byl by to zásah zákonodárného sboru do exekutivy a to sněmovně nepřísluší," řekl Bursík. "Podle mě je celá ta záležitost s mimořádnou schůzí jen cesta, jak obstruovat normální jednání sněmovny," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy