Koalice ODS, TOP 09 a VV končí, shodli se předsedové

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 4. 2012 20:18
Formálně se koalice rozpustí na K9 v úterý
Konec "velké trojky"
Konec "velké trojky" | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných končí. Shodli se na tom předsedové všech tří stran na schůzce v Kramářově vile.

"Předsedové navrhnou svým stranám ukončit koaliční smlouvu k pátku 27. dubna 2012," oznámil za všechny tři předsedy koaličních stran premiér Petr Nečas.

Zároveň se ale podle Nečase dohodli i na tom, že ve sněmovně poslanci těchto stran podpoří vše, co bylo až do této chvíle koaličně dohodnuto. Pod hrozbou předčasných voleb se přitom koalice shodla i na úsporných opatřeních na léta 2013 a 2014.

Při krátkém prohlášení po skončeném jednání nedostali novináři prostor na otázky.

"Jednání bylo velmi věcné, rychle jsme se dohodli," komentoval to po skončení pro Aktuálně.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

John: Koalici rozbíjí Nečas

Jasné je jen jedno: zatímco ODS a TOP 09 usilovaly o ukončení koalice s Věcmi veřejnými a nijak se tím netajily, Věci veřejné - tedy Bártovo křídlo v čele s předsedou Radkem Johnem - k tomu bylo dotlačeno okolnostmi, zejména odštěpením tzv. "platformy Karolíny Peake".

Už před jednáním v Kramářově vile ostatně John prohlásil, že "tím, kdo rozbíjí vládu a učinil k tomu všechny kroky, nejsou Věci veřejné, ale pan premiér".

V úterý se sejde - a jak premiér podotkl "formálně sejde" - K9, aby oficiálně ukončila dosavadní vládní koalici.

Podstatnější než dnešní schůzka bude pondělní jednání mezi premiérem Nečasem a Karolínou Peake, která má právě do pondělka jasně premiérovi říct, že má dostatek poslanců na nový klub, který by nadále držel Nečasovu vládu.

Jisté to v tuto chvíli není.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na otázku našeho deníku, zda věří, že Peake dost poslanců sežene a současná vláda tak bude moci pokračovat, jen lakonicky poznamenal: "Nejsem prorokem."

Peake má ještě několik hodin čas

Během neděle Peake několikrát připustila, že zatím 10 poslanců na vznik nového klubu nemá.

Dodala, že konečným termínem nemusí být právě pondělí, ale den, na který by opozice případně vyvolala hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Nečas ale několikrát zopakoval, že jasno musí být v pondělí, jinak by se měly rozpuštěním sněmovny urychleně vyvolat předčasné volby.

Peake má v tuto chvíli jasných 8 poslanců poté, co se k ní po delším váhání přidal i Radim Vysloužil, který byl dlouho považován za loajálního vůči Vítu Bártovi.

V tuto chvíli se ještě čeká minimálně na rozhodnutí poslance Otto Chaloupky, který byl minulý týden v cizině a prozatím s médii nekomunikuje. Vláda má také příslib podpory od poslance VV Milana Šťovíčka, který ale slíbil jen svůj hlas pro kabinet, nikoliv přestup do nového klubu. Premiér Nečas ale prohlásil, že chce jasnou "institucionální" podporu v podobě poslaneckého klubu.

Nezařazený poslanec Michal Doktor, o jehož účasti v nově vzniklém uskupení kolem Karolíny Peake se spekulovalo, naopak už v pátek odmítl podílet se na formování nové strany kolem Peake.

Právě dohoda, že i Johnovy Věci veřejné ve sněmovně podpoří dosud koaličně dohodnuté návrhy, naznačuje, že premiér Nečas počítá s pokračováním současné vlády nebo si minimálně vytváří pojistku pro případ, že by pokračovala a sněmovna se ve středu nakonec nerozpustila.

 

Právě se děje

Další zprávy