Peake dál shání poslance, špičky koalice jednají

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
22. 4. 2012 19:32
Termín má do pondělí, kdy chce Nečas vědět, zda jeho vláda má i dál podporu ve sněmovně
Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake, kolem které se formuje nová "platforma" z řad poslanců, kteří stejně jako ona opustili dosud vládní stranu Věci veřejné, připouští, že ani v neděli nemá potřebných 10 poslanců pro zformování nového klubu.

Pouhý den před lhůtou, kterou jí stanovil premiér a předseda ODS Petr Nečas, to prohlásila v diskusních pořadech na Primě a v ČT.

Zatím stále jen "Osmička"

Prozatím má 8 poslanců včetně sebe poté, co se v sobotu rozhodl přejít k "platformě Karolíny Peake" i poslanec Radim Vysloužil, dosud počítaný k poslancům více loajálním vůči Vítu Bártovi.

Jinak k dalšímu posunu ani podle informací Aktuálně.cz přes víkend nedošlo.

Sama Peake v ČT připustila, že přesvědčuje zhruba 4 až 5 poslanců. V televizi Prima pak připustila, že požádala i premiéra Nečase, aby zavolal váhajícím poslancům.

V tuto chvíli se ještě čeká minimálně na rozhodnutí poslance Otto Chaloupky, který byl minulý týden v cizině a prozatím s médii nekomunikuje.

Vláda má také příslib podpory od poslance VV Milana Šťovíčka, který ale slíbil jen svůj hlas pro kabinet, nikoliv přestup do nového klubu. Premiér Nečas ale prohlásil, že chce jasnou "institucionální" podporu v podobě poslaneckého klubu.

Nezařazený poslanec Michal Doktor, o jehož účasti v nově vzniklém uskupení kolem Karolíny Peake se spekulovalo, už v pátek odmítl podílet se na formování nové strany kolem Peake.

Pondělí rozhodne?

Předseda ODS Petr Nečas stanovil pondělí jako jasný termín, dokdy musí být jasno, že vláda buď podporu ve sněmovně má, nebo nemá.

Nečas: V pondělí chci mít jasno.
Nečas: V pondělí chci mít jasno. | Foto: Ludvík Hradilek

"Z mého pohledu by mohlo být termínem případné hlasování o nedůvěře vládě," řekla v České televizi Peake. "Ale ano, rozhodnout se musí v řádu hodin nebo dnů," dodala.

ODS ale dál vysílá signály, že se termín daný premiérem prodlužovat nebude a dál trvá na tom, že pokud v pondělí nebude mít Karolína Peake dost poslanců, mohla by se už ve středu sněmovna rozpustit a tím by se podle Ústavy spustily přípravy na předčasné volby.

V neděli večer se krátce před devatenáctou hodinou ODS Petr Nečas, TOP 09 Karel Schwarzenberg a Věcí veřejných Radek John. Na schůzce začne proces rozvázání koaliční spolupráce s VV. Vypovědět ji má ODS už v pondělí rozhodnutím své výkonné rady.

"Chceme slyšet konkrétně, jak to je. Zatím ty zprávy máme jen z médií a zmatené," řekl novinářům při příchodu do Kramářovy vily John. Připomenul, že v koaliční smlouvě vysloveně stojí, že vláda nebude postavena na přeběhlících. "Budu žádat vysvětlení, zda se skutečně stala tato šokující věc," uvedl.

 

 

Právě se děje

Další zprávy