Klíčová otázka služebního zákona: Kolik má brát úředník

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 2. 2014 18:54
Na platech už jednou služební zákon z roku 2002 ztroskotal.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jak vysoký plat má mít státní úředník? Tak zní otázka, kterou stávající vládní koalice začala řešit ve chvíli, kdy má co nejrychleji připravit nový zákon o státní službě (který se mimochodem rodí poněkud chaoticky a v porodních bolestech). Píše o tom ve svém čtvrtečním vydání internetový deník Insider.

Přitom na přelomu února a března by měl být na světě alespoň věcný záměr zákona, který by ale poslanci měli v definitivní podobě schvalovat někdy koncem dubna, přičemž už existuje verze navržená hnutím ANO, zatímco úplně jiná verze se rodí na půdě Úřadu vlády.

„Ještě nemají ani zákon, ale už řeší, kdo bude šéfem celé státní správy," kritizoval dění kolem služebního zákona člověk dobře obeznámený se stavem příprav v době, kdy deník Insider popisoval jména, která se v souvislosti s úvahami o kandidátech na post generálního ředitele státní správy vynořila.

A teď přišla na pořad dne diskuse právě o platech - na kterých už jednou služební zákon z roku 2002 (stále platný, ale stále neúčinný) ztroskotal: nebyly peníze na zvýšení platů státních zaměstnanců.

I nyní zní otázka podobně: Jak platy konstruovat tak, aby úředníci neprchali a zároveň aby na jejich platy měl stát dost peněz? A jak to vůbec zjistit?

Více o tom, podle jakých principů se mají platy úředníků konstruovat a jak budou placeni „strategičtí experti", čtěte v internetovém deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy