Zeman našel v programovém prohlášení vlády 15 rozporů

Domácí Domácí
Aktualizováno 18. 2. 2014 15:11
Jde jen o přátelské poznámky, vysvětlil ve svém projevu v Poslanecké sněmovně
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman našel mezi programovým prohlášením vlády a koaliční smlouvou 15 základních obsahových rozdílů.

Řekl to při svém úterním projevu v Poslanecké sněmovně, kde vláda Bohuslava Sobotky žádá o důvěru. Kromě kritiky programového prohlášení hovořil také o státním rozpočtu nebo o zákonech, které musí Sněmovna schválit.

"Kdybych byl právní puntičkář, jakože nejsem, tak bych prohlásil, že programové prohlášení je porušením koaliční smlouvy. Ale já nic takového neřeknu, protože přeji této vládě úspěch a sám jsem se snažil této vládě přispět," vysvětlil Zeman.

Výtky, které směrem k Sobotkovu kabinetu přednesl, jsou tak podle něj jen "přátelskými poznámkami", které se snaží zlepšit fungování vlády.

Zeman byl podle svých slov při čtení obou dokumentů v rozpacích. "V poslední verzi jsem vlastně dostal do ruky dvě programová prohlášení - jedno, které se jmenuje programové prohlášení vlády, a druhé, které se jmenuje koaliční smlouva," narážel ve své řeči na to, že vláda učinila koaliční smlouvu přílohou svého programového prohlášení.

Rozdíly, které prý jako pečlivý čtenář našel, podle něj nevyplývají ze zestručnění nebo naopak rozšíření textu, ale jsou obsahové.

Jedním z příkladů takového rozporu je podle Zemana návrh na snižování DPH u různých položek. Zatímco v koaliční smlouvě se hovoří o slevě na léky nebo knihy, programové prohlášení již uvádí pouze léky.

"Mně osobně to vůbec nevadí, ba právě naopak," vysvětlil k tomu Zeman. Sám by upřednostnil podporu knihoven. "Knižní repertoár totiž zahrnuje i pornografii a já nevidím důvod, proč ji zvýhodňovat," dodal.

Nobelova cena pro Babiše

Druhým výrazným tématem prezidentova projevu se stal státní rozpočet. "Když jsem si přečetl cíle a prostředky, tak jsem se chtěl zeptat, milí moji, a kde na to vezmete peníze?"

Podle něj je sice pravda, že v rozpočtu jsou velké rezervy a plýtvavé výdaje, přesto ale pochybuje o tom, že se peníze najdou.

Podle prezidenta proto existují čtyři scénáře toho, jak si vláda s rozpočtem poradí. "V prvním případě najde pan ministr Babiš rezervy. Pak bude všechno v pořádku a my pana Babiše navrhneme na Nobelovu cenu za ekonomii," vtipkoval prezident.

V druhém případě Česká republika přistoupí ke skandinávskému modelu "solidarity bohatých" a zavede sektorovou daň. Ostatně právě severské státy jsou podle Zemana příkladem zemí, které se nejlépe vyrovnaly s ekonomickou krizí.

"Podle dalšího scénáře, a takový výrok jsme již slyšeli, vláda oznámí, že její sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického kontextu, a tím začne postupně ztrácet důvěru občanů. Podle poslední možnosti pak vláda své sliby splní za cenu dalšího neúměrného zadlužování a rozdávání předvolebních dárečků, protože všude máme nějaké volby. To by mohlo vést k tomu, že si odřízneme cestu ke vstupu do eurozóny, kterou sám vytrvale doporučuji," upozornil Zeman.

Ostře se také ohradil proti České národní bance. "Chci vyslovit svou hlubokou nespokojenost nad intervencí ČNB, která kurz uměle posunula mimo reálnou tržní hodnotu, a tím zpomalila náš vstup do eurozóny," dodal.

Žádnou českou cestu!

Právě přijetí eura, které Zeman dlouhodobě podporuje, by mělo být jednou z vizí, které by měla nová vláda sledovat.

Podstatnou část svého projevu totiž prezident věnoval právě důrazu na dlouhodobé vize, které podle prezidenta přesahují funkční období ministrů a poslanců a projeví se až v příštích generacích.

A právě v takových snahách by se měla podle Zemana Česká republika inspirovat u evropských partnerů. "Nehledejme originální českou cestu, to je první a základní poznámka. Zůstaňme v evropském kontextu, na půdě kontinentu, který je nám vlastní a s nímž jsme nejen ekonomickými, ale především kulturními kořeny srostlí," dodal.

"Přátelské poznámky" se nevyhnuly ani předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi. Jemu prezident poradil, jaké zákony by měla dolní komora Parlamentu přijmout mezi prvními.

"Byl bych spokojený, aby první byl služební zákon, který by odstranil politické trafikanty. Nevěřte těm, kdo budou klást umělou hranici mezi odborníky a politiky, při troše dobré vůle lze najít lidi, kteří splňují obě kritéria současně. A právě k tomu by měl sloužit služební zákon," dodal. Následovat by podle něj měl zákon o prokázání původu majetku a zákon o státním rozpočtu.

Hlava státu kvůli návštěvě Sněmovny přerušila svou návštěvu v Jihočeském kraji. Zemanův projev byl mimo jiné pod drobnohledem serveru Demagog.cz, který se věnuje právě posuzování výroků politiků.

Pravdivost nebo ověřitelnost tvrzení bude sdružení při jednání o důvěře vlády hlídat také u Sobotky a předsedů ostatních stran.

 

Právě se děje

Další zprávy