Klause znepokojuje situace na Balkáně

pra
22. 2. 2008 17:50
Klaus: Reakci Česka je třeba správně načasovat
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus se poprvé vyjádřil k dění na Balkáně. V dopise, který je odpovědí na dotaz šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, vyjádřil obavy o vývoj v Kosovu a jeho sousedství.

Zároveň uvedl, že rozumí frustraci a rozčarování Srbů a je znepokojen dopady, které odtržení Kosova může mít pro další země v Evropě i ve světě. Postoj České republiky by podle něj neměl v regionu již tak napjatou situaci ještě více vyhrotit.

"Naši reakci je třeba formulovat a načasovat tak, aby přispěla ke zklidnění a nikoliv eskalaci hrozícího konfliktu. Jsem přesvědčen... že vláda České republiky si tyto okolnosti uvědomuje a vezme je v úvahu ve svém rozhodování," napsal Klaus Filipovi. "Domnívám se, že postoj republiky k vyhlášení samostatnosti Kosova musí brát také ohled na tradiční přátelské vztahy mezi českým a srbským národem, který vždy stál na naší straně v dobách těžkých historických zkoušek."

Čtěte také: EU ke Kosovu: shodli jsme se, že se nedohodneme

K přístupu k osamostatnění Kosova je rozdělena i Evropská unie, připomíná Klaus, podle nějž neexistují podmínky pro dosažení jednotného postoje.

"Srbskému lidu se děje skandální křivda," napsal ve svém dopisu hlavě státu Filip, podle kterého by mělo Česko Srbsko podpořit a připojit se tak ke státům, které již vyjádřily "svůj kritický, či krajně rezervovaný postoj k tomu, jak se nakládá se svrchovaností a územní celistvostí Srbska."

Současný vývoj v Kosovu Filip v dopise přirovnal k mnichovské dohodě z roku 1938, jejímž následkem bylo odtržení Sudet od tehdejšího Československa. "Paralely vývoje v Kosovu s tragickou mnichovskou zkušeností naší země ve 30. letech minulého století existují, byť lze na druhé straně najít i mnoho odlišností," reaguje ve své odpovědi prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy