Klause měl někdo chránit vlastním tělem, je to selhání

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
28. 9. 2012 18:08
Rozhovor s bezpečnostním expertem a bývalým šéfem vojenské tajné služby Andorem Šándorem

Praha - Incident, při kterém útočník v Chrastavě z blízkosti vystřelil na prezidenta Klause z plynové pistole, je výrazným pochybením jeho ochranky. Je o tom přesvědčen bezpečnostní poradce Andor Šándor, který pracoval jako náčelník vojenské zpravodajské služby.

"Chyběla tam jedna zásadní věc - člověk, který by prezidenta chránil vlastním tělem. To se neodehrálo a je to velká chyba," řekl Šándor v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Šándor je překvapen především tím, že muž se dokonce pokusil o útěk. "Pokud to tak skutečně bylo, tak ochranka vůbec nereagovala. Než několikrát vystřelíte, zabere vám to spoustu času. Přijde mi, že byli naprosto ohromeni," domnívá se Šándor.

Na prezidenta Klause vystřelil muž z plastové pistole v Chrastavě, kam přijel otevřít most poničený povodní. Prezident nebyl zraněn.

Útok se odehrál krátce před třetí hodinou odpoledne, kolem prezidenta se tísnil dav lidí a situace byla nepřehledná. Podle mluvčí muž vystřelil ze vzdálenosti dvou až tří metrů. Někteří svědkové ale popsali, že útočník v maskáčích přistoupil až ke Klausovi a několikrát zmáčkl spoušť.

Aktuálně.cz: Je dnešní incident důsledkem selhání ochranky?

Ochranka nepochybně výrazně pochybila, když připustila, aby se k prezidentovi někdo dostal na tak krátkou vzdálenost. Ti lidé musí sledovat okolí, ale zřejmě ho vůbec vizuálně nekontaktovali. Otázka také je, zda jich tam bylo dost. I kdyby střílel z několika metrů, chyběla tam jedna zásadní věc - člověk, který by prezidenta chránil vlastním tělem. To se neodehrálo a je to velká chyba.

A.cz: Muž se údajně po několika výstřelech ještě pokusil uprchnout, neměla ochranka reagovat rychleji?

Pokud to tak skutečně bylo, tak ochranka vůbec nereagovala. Než několikrát za sebou vystřelíte, zabere vám to spoustu času, kdy měli reagovat. Přijde mi, že byli naprosto ohromeni.

Na prezidenta Václava Klause 28. září v Chrastavě na Liberecku vystřelil muž z plastové pistole (na snímku). Policie střelce zadržela, prezident přečkal incident bez újmy. Klaus v Chrastavě otevíral secesní most v Chrastavě, který byl znovu vybudován po ničivých záplavách v roce 2010.
Na prezidenta Václava Klause 28. září v Chrastavě na Liberecku vystřelil muž z plastové pistole (na snímku). Policie střelce zadržela, prezident přečkal incident bez újmy. Klaus v Chrastavě otevíral secesní most v Chrastavě, který byl znovu vybudován po ničivých záplavách v roce 2010. | Foto: ČTK

A.cz: Má ochranka v takové situaci šanci poznat, zda se jedná o pravou pistoli?

Nevím, jak tato pistole vypadala, ani jaké dělá rány, ale když vidíte cokoli, co vypadá jako zbraň, musíte podle toho jednat. Tím neříkám, že ho máte hned zastřelit, ale tady jde o ochranu ústavního činitele.

A.cz: Měl by někdo z pochybení vyvodit důsledky?

To je až to poslední. Tady chybí zákon o ochraně ústavních činitelů. Ten by měl jasně stanovit, kdo má ochranku mít a zařídit, aby ji nešlo odmítnout. Důsledkem této akce by mohlo být přijetí takového zákona. Každopádně by za tento konkrétní případ měl někdo nést odpovědnost, bude ale potřeba posoudit, jestli to byla něčí liknavost nebo špatně nastavené pravidla.

A.cz: Pamatujete si nějaký podobný případ u nás?

V moderní historii takové selhání ochranky nepamatuji. Vím o třech případech, kdy selhala ochrana budovy Strakovy akademie. To se stalo celkem třikrát. Ale o takové chybě při ochraně premiéra nebo prezidenta nevím.

A.cz: Jak se postupuje při ochraně prezidenta?

Nejdříve je potřeba, aby se každé místo, kam prezident půjde, dopředu vyhodnotilo. Jaké jsou tam možnosti, odkud by mohl přijít útok, kolik tam bude lidí. U nás to není tak nebezpečné jako v jiných zemích, ale je to potřeba i zde. Že ho neuchráníte na sto procent, je jasné, zvlášť když chodí mezi lidi, to je noční můra každé ochranky.

Musí tam být vnější okruh policistů, kteří pozorují okolí, vyhodnocují situaci. Pak jsou lidi, kteří jdou přímo s prezidentem, hodnotí přibližující se osoby. A pak tam samozřejmě musí být člověk, který bude prezidenta krýt vlastním tělem.

 

Právě se děje

Další zprávy