Klaus vetoval zákon ČSSD proti supermarketům

Martina Machová Martina Machová
25. 9. 2009 14:56
Je proti spotřebiteli, tvrdí
Prezident Václav Klaus řekl ne zákonu, který má regulovat řetězce
Prezident Václav Klaus řekl ne zákonu, který má regulovat řetězce | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval zákon z dílny ČSSD, který měl být bičem na řetězce nepřiměřeně tlačící na své dodavatele.

Chtěli, aby obchodníci s obratem přes pět miliard museli vypracovat etický kodex, na jehož dodržování by dohlížel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Za zneužití výsadního postavení na trhu by obchodníkům hrozila pokuta od 100 tisíc do deseti milionů, nebo deset procent z čistého obratu.

Vedle toho do něj ale pomocí pozměňovacího návrhu vložili soubor striktních regulí, co by mělo být povoleno a co nikoli. Zejména tento návrh se stal terčem Klausovy kritiky.

"Zákon je zcela nevhodným regulačním zásahem do vztahů mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu. Vymyká se všem dosud zavedeným legislativním zvyklostem a vykazuje řadu legislativních nedostatků," odůvodnil své rozhodnutí prezident.

Zákon podle něj naopak neposkytuje ochranu před možným zneužitím ekonomické síly obchodních řetězců a bez ohledu na platnost jiných zákonů ukládá zákazy, které představují nepřiměřený zásah do smluvní volnosti, a zasahuje do již platných právních předpisů.

Prodejní plocha supermarketu se o trochu zvětšila na úkor zázemí.
Prodejní plocha supermarketu se o trochu zvětšila na úkor zázemí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Největší nebezpečí vidím v dopadu na spotřebitele. V případě platnosti tohoto zákona hrozí zvýšení cen i zúžení nabízeného sortimentu, protože obchodníci se velmi pravděpodobně budou snažit vyhnout dopadům zákona a raději budou nakupovat jen u velkých výrobců a dávat přednost dovozům před nákupy u domácích producentů," zdůrazňuje Klaus.

Zákonu prvně řekla "ne" ještě Topolánkova vláda, s pomocí komunistů a některých lidovců a Zelených jej ale sociální demokracie prosadila.

Nová pravidla se následně nelíbila senátorům, kteří jej sněmovně vrátili s pozměňovacími návrhy. Chtěli, aby se opatření týkala jen zemědělství a potravinářství a na což nakonec přistoupili i poslanci.

Nyní se proti němu postavil právě prezident.

"Zákon kritizoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Vysoká škola ekonomická v Praze a další," připomněl ve svém odůvodnění prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy