Klaus teď určí vyvolené, strany to vědí

Petr Holub
4. 10. 2006 0:00
Praha - Po Topolánkově neúspěchu při hlasování o důvěře začal boj o druhou nominaci na premiéra. Koho Klaus tentokrát vybere, ten už bude mít větší šanci na úspěch. Uvnitř: Fotogalerie
Mirek Topolánek opouští sněmovnu podél lavic, v nichž sedí levicoví poslanci.
Mirek Topolánek opouští sněmovnu podél lavic, v nichž sedí levicoví poslanci. | Foto: Ondřej Besperát

O co půjde v nejbližších dnech, připomněl bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek ve včerejším projevu ve sněmovně před hlasováním. Upozornil totiž kolegy, že nejrychlejší cestou k předčasným volbám je nedat vládě důvěru ještě dvakrát.

Sto "statečných"poslanců

"K tomu stačí sto odhodlaných poslanců," řekl Kalousek. Sněmovna by pak byla rozpuštěna a její členové by přišli o mandát, vybojovaný v červnových volbách. Z toho mohou mít poslanci obavu - a odtud vyplývá i větší pravděpodobnost, že v druhém kole může mít šéf některé ze stran větší šanci uspět, než měl Topolánek do včerejška.

Sněmovna, která se nedokázala na premiérovi domluvit, zatím předala rozhodující slovo prezidentu Václavu Klausovi.

Premiér Mirek Topolánek musí počkat s demisí své vlády, až se prezident vrátí z asijské cesty. Už prohlásil, že ji podá za týden, příští středu.

Klaus navíc upozornil, že nového premiéra nominuje až po senátních volbách, tedy nejdříve v posledních říjnových dnech.

Jeho tajemník Ladislav Jakl uvedl v České televizi, že možnosti dohody na politické scéně se do značné míry vyčerpaly a prezidentova role bude v dalším jednání o budoucí vládě aktivnější. Dosavadní Klausovy kroky byly podle Jakla spíše konformní a předepsané.

Klause ústava nezavazuje k tomu, koho pověří podruhé. V zásadě má tři možnosti:

  • znovu oslovit zástupce ODS,
  • oslovit předsedu ČSSD Jiřího Paroubka,
  • anebo najít premiéra pro úřednickou vládu.

Sebevědomý Paroubek

"Předpokládám, že bude podle litery a ducha ústavy pověřen ten, kdo bude schopen předložit většinovou podporu v Poslanecké sněmovně," přihlásil se ihned včera o nominaci Jiří Paroubek, který již dříve naznačoval, že je schopen sehnat širší podporu než 100 hlasů poslanců ČSSD a KSČM.

 

Přečtěte si, co plánuje Jiří Paroubek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek telefonuje v sále sněmovny.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek telefonuje v sále sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát
Paroubek: Vládnout budu já, do konce roku
Rozhovor Aktuálně.cz, v němž šéf ČSSD prozrazuje, kdo podpoří jeho kabinet

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Referendum o Paroubkovi bude na konci října
Analýza odhalující, jak důležité nyní budou volby do Senátu a obecních zastupitelstev

Mirek Topolánek nechtěl po prohraném hlasování spekulovat o tom, koho prezident vybere.

Občanští demokraté však nevěří, že Klaus dá Paroubkovi šanci. "Nemůže jmenovat někoho, kdo se chce opírat o komunisty," předpokládá předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Ani včerejší hlasování o důvěře přitom nedalo šéfovi ČSSD naději, že ho podpoří některý z poslanců menších stran. Včetně tří lidovců, kteří se hlasování zdrželi.

"Jestli myslíte, že bych podpořil menšinovou vládu ČSSD, tak je to absurdní. Kvůli tomu bych neriskoval každou molekulu svého kreditu," odmítl takové spekulace Kalousek, který při hlasování o vládě ODS opustil sál a tak dal najevo, že jí nechce vyslovit důvěru.

Sám doporučuje, aby byla nová vláda složena z víc než jedné strany. Mohla by se například obnovit trojkoalice, kterou by pod hrozbou ztráty mandátu tolerovali sociální demokraté.

Volby, které napoví

Právě o podobě nové vlády mohou leccos napovědět senátní volby. Pokud by například v Senátu nezískaly ústavní většinu ODS a ČSSD, ztrácí smysl skládat vládu pouze s jejich podporou. Dnes jim k většině, která by mohla změnit volební systém, chybí šest senátorských hlasů.

Pokud lidovci neobhájí silnou senátní pozici, oslabí se tím zájem ostatních stran o jejich spolupráci.

Rozpočet možná až koncem října

Boj o druhou premiérskou nominaci se může ještě vyostřit během projednávání rozpočtu. "Pokud by ho sněmovna v prvním čtení vrátila na ministerstvo financí, nestihne se do konce roku schválit a budeme odkázáni na rozpočtové provizorium," upozornil rozpočtový expert KSČM Jiří Dolejš. To by podle něho znamenalo další krok k předčasným volbám: "Bylo by jisté, že se poslanci nedokážou dohodnou vůbec na ničem."

Vláda už rozpočet do sněmovny poslala. První čtení, kdy poslanci schvalují výši schodku, může proběhnout již příští týden. Strany se však mohou rozhodnout, že se bude také o rozpočtu hlasovat až těsně po volbách do Senátu. Kdyby prošel v tomto termínu, tak ještě bude čas, že se druhé a třetí čtení stihne v prosinci.

 

Právě se děje

Další zprávy