Klaus stvrdil změny ve vládě, přichází Kubice a Šmerda

Domácí Domácí
21. 4. 2011 10:07
Expolicista Kubice zamíří na vnitro, náměstek Šmerda povede dopravu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dva týdny poté, co mu premiér Petr Nečas přinesl v počínající vládní krizi demisi ministra dopravy a lídra Věcí veřejných Víta Bárty, stvrdil prezident Václav Klaus změny ve vládě.

Ministrem vnitra se tak oficiálně stal někdejší ředitel protimafiánského útvaru policie Jan Kubice a ministrem dopravy dosavadní Bártův náměstek Radek Šmerda.

Zatímco Kubiceho příchod na vnitro je plný očekávání, Šmerda se netají tím, že se cítí být ministrem na záskok a že bude pokračovat v tom, co začal Bárta.

"Oba přicházíte na nelehké resorty, doufám, že si toho jste vědomi. Přicházíte navíc v době politické krize," zahájil prezident svůj krátký projev, kterým oba vládní nováčky přivítal.

"Nejedná se pouze o jmenování ministrů, ale o symbolický moment, kterým doufám končí současná vládní krize," uvedl následně Václav Klaus s tím, že věří v začátek politické stability v zemi.

Kubice prý není naivní, agenturu už opustil

Jan Kubice zatím neřekl přesně, jak si hodlá na ministerstvu vnitra počínat, ale všeobecně se očekává méně pasivní přístup, než má Šmerda.

"Nejsem naivní blázen. Ale mám nějaké zkušenosti a věřím, že to půjde. Samozřejmě že si můžu vylámat zuby. Ale nemyslím, že policie je vážně v tak tragickém stavu. Nebo v to alespoň doufám," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Držím palce, aby se podařilo dohodnout to, co jsme si vytyčili při koaličních jednáních," řekl mu při předávání úřadu Radek John.

Kubice podle vlastních slov prozatím nechystá masivní personální změny. "Alespoň v počátku," řekl.

Dodal, že ve středu přestal být zaměstnancem bezpečnostní agentury, kterou spoluvlastnil. "V týdnu po Velikonocích ji předám," nastínil další postup.

Záskok za Vítka, loutkou ale nebudu

Revoluci podle vlastních slov nechystá ani Radek Šmerda. "Musí se prosadit a dotáhnout superstrategie (stavby dálnic), pak je tady mýto," řekl Aktuálně.cz poté, co byla oznámena jeho ministerská nominace.

Jeho předchůdce Vít Bárta by se podle koaličních dohod mohl na ministerstvo vrátit, až vysvětlí, proč dával poslancům Věcí veřejných desetitisícové částky a proč před dvěma lety jako šéf firmy ABL plánoval proniknout do politiky, aby mohl získat ještě větší podíl na státních penězích.

"Počítám, že Vítek Bárta by ty věci mohl do podzimu, do konce letošního roku vysvětlit. Pak není důvod, aby se sem nevrátil," řekl k tomu Šmerda, který má za sebou ve státních službách angažmá na ministerstvu obrany v éře, kdy se tu rozdávaly podezřelé zbrojní zakázky.

"Určitě nebudu nastrčený panáček," zdůraznil Šmerda ve čtvrtek poté, co se ujal úřadu. Podotkl, že patřil do Bártova týmu a řadu projektů řešili společně, z funkce náměstka měl ale odpovědnost jen za část ministerstva.

Podle Šmerdy je tedy logické, že se obrátí na Bártu, když se bude seznamovat s ostatními projekty.

 

Právě se děje

Další zprávy