Další oběť Kristýny Kočí. Šéf poslanců se bojí o křeslo

Kateřina Eliášová
21. 4. 2011 6:00
Tluchoř v nahrávkách Kočí vadí poslancům. Je viníkem krize, řekl Klaus
Petr Tluchoř vede poslance ODS už druhé volební období.
Petr Tluchoř vede poslance ODS už druhé volební období. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslankyně Kristýna Kočí, přesněji její věty na nahrávce tajně pořízené jejím stranickým kolegou, uvedly do nejistoty politickou kariéru Petra Tluchoře, jednoho z dosud nejvlivnějších lidí ODS.

Významného člena grémia ODS a předsedu poslaneckého klubu Kočí v nahrávce označila za spolustrůjce chystaného puče proti lídrovi Věcí veřejných.

Kvůli tomu nebude každoroční volba předsedy klubu ODS v polovině června formalitou. Deník Aktuálně.cz udělal průzkum v postojích více než padesáti poslanců ODS a zjistil, že proti znovuzvolení Petra Tluchoře se postavila významná síla.

Klub se sice sejde už příští úterý, ale podle zjištění Aktuálně.cz budou poslanci zdrženliví - nechtějí těsně po skončení dramatické vládní krize vyvolávat uvnitř strany další napětí.

Tluchoř bude vysvětlovat

Poslancům se však nelíbí nejen zmíněný obsah nahrávky, vadí jim i Tluchořův postoj během vyjednávání o vládě, která byla téměř na pokraji pádu. Šéfposlanec patřil do skupiny lidí, kteří uvnitř grémia prosazovali variantu menšinové vlády bez Věcí veřejných.

"Není možné, abychom se tím nezabývali," zní například z úst pražského poslance a šéfa pražské buňky ODS Borise Šťastného.

Tluchořovi z pohledu některých poslanců ublížilo i jeho páteční vystoupení, ve kterém obvinil ministra vnitra Radka Johna (VV) z toho, že zneužívá policii. O speciální tiskové konferenci, kterou na toto téma Tluchoř uspořádal během vyjednávání o smíru v koalici, neměl tušení předseda ODS a premiér Petr Nečas.

"Myslím si, že všechny tyto okolnosti by měly vést Petra Tluchoře k vyvození odpovědnosti, vrhá to špatné světlo na ODS. Pokud je předsedou klubu této strany, patrně by měl rezignovat," řekla Aktuálně.cz poslankyně za Liberecký kraj Ivana Weberová.

Až co v červnu

Řada členů klubu však nemluví tak radikálně, jako například poslanec Martin Doktor, který Tluchoře označil za politickou mrtvolu.

"Měly by zchladnout hlavy," myslí si poslanec Olomouckého kraje Zdeněk Boháč. "Petr Tluchoř by to jistě měl vše vysvětlit, soustředil bych se spíše na nadcházející schůzi, kde se mimo jiné bude hlasovat o nedůvěře vládě," doplnil.

Poslanecký klub ODS.
Poslanecký klub ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Stejně to vidí třeba Jaroslav Plachý, který v Poslanecké sněmovně zastupuje Zlínský kraj. "Já bych teď nedělal revoluci, řádná volba předsedy proběhne přibližně za měsíc," uvedl. Nejen on připustil, že se události posledních týdnů mohou odrazit na tom, jak volba dopadne.

Volba je tajná a Tluchoř si teď podle vyjádření mnoha poslanců, která zaznívají spíše mimo záznam, nemůže být svojí pozicí zdaleka jistý. Faktem je, že při rozhodování o tom, zda setrvat ve vládě s Věcmi veřejnými, nebyl v klubu se svým názorem osamocen a přikláněla se k němu přibližně polovina poslanců.

Proti Tluchořovi je i Klaus

Proti Tluchořovi teď v klubu stojí zejména část pražských a středočeských poslanců. Ti první se dokonce rozhodovali o tom, zda jej na úterním jednání přímo vyzvou k rezignaci.

Sílu pro takový akt by jim dalo usnesení regionální rady, které nakonec vedení pražské ODS neprosadilo. "Debatovali jsme o tom, to je pravda, ale nakonec jsme se shodli na tom, že by takový radikální krok nebyl dobrý," řekl Aktuálně.cz účastník jednání rady.

Prošlo však jiné usnesení, které však vztah pražské ODS k Tluchořovi přeci jen poodkrývá.

"Regionální rada ODS oceňuje stabilizační roli prezidenta republiky při řešení politické situace posledních dnů," shodlo se 11 z 21 jejích členů.

Byl to prezident Václav Klaus, který se otevřeně postavil proti Tluchořovi, když za viníka vládní krize označil právě jeho a poslankyni Kočí.

 

Právě se děje

Další zprávy