Kubice: Nejsem naivní blázen, ale Nečasovi věřím

Sabina Slonková
20. 4. 2011 23:29
Exkluzivní rozhovor s mužem, kterého ve čtvrtek jmenuje prezident ministrem vnitra
"Nejsem naivní blázen. Ale mám nějaké zkušenosti a věřím, že to půjde," říká Jan Kubice v rozhovoru pro Aktuálně.cz
"Nejsem naivní blázen. Ale mám nějaké zkušenosti a věřím, že to půjde," říká Jan Kubice v rozhovoru pro Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradilek, Reuters

Praha - Bylo pondělí šest hodin večer a Janu Kubicemu zazvonil mobilní telefon. Volal mu premiér Petr Nečas a ptal se, zda by přijal nabídku řídit politicky citlivé ministerstvo vnitra.

Kubice neodmítl a připravil tak šok nejen svým současným spolupracovníkům z bezpečnostní agentury, ale i rodině a bývalým kolegům. Letitého policejního důstojníka si ve Strakově akademii a v obleku dovedl představit jen člověk s opravdu bujnou fantazií.

Tím spíš, že před třemi lety odcházel po bezmála dvaceti letech ze státní správy znechucený a s přesvědčením, že politici proti té nejvážnější kriminalitě spojené s politikou ve skutečnosti bojovat nechtějí.

Dnes říká, že věří Petru Nečasovi. A považuje se za jeho kandidáta. Jan Kubice tvrdí, že s nikým jiným o svém nástupu na vnitro nevyjednával.

"Nikdo mi předem nic nenabízel, takže když se o víkendu na internetu objevilo, že jsem mezi kandidáty, bral jsem to jako kolorit. Jenže pak mi v šest večer zavolal premiér, že jsem v širší nominaci. A také se mi hrozně omlouval, že to se mnou nikdo předem neřešil," říká ve svém vůbec prvním rozhovoru pro Aktuálně.cz budoucí člen Nečasova kabinetu. Pro jmenování si na Hrad jde ve čtvrtek.

A.cz: V minulosti jste už dostal nabídky od Věcí veřejných i TOP 09, všechny jste odmítl. Kdo vás nominoval tentokrát?

Vůbec netuším, já tam s nimi neseděl. Já předpokládám, že jsem premiérův kandidát.

Jan Kubice při diskusi na VŠE.
Jan Kubice při diskusi na VŠE. | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Sehrál v tom nějakou roli váš zeť, právník Kučera, který má blízko k pražským lobbistům typu Romana Janouška?

Žádnou, absolutně. Je to můj zeť a to je všechno, mám se ho kvůli tomu zřeknout? To je stejné jako s Kuchárem (šéf společnosti Prominecon, dříve Navatyp, - pozn.red). Také jsme příbuzní a vyvozovat z toho cokoli navíc je nesmyslné.

A.cz: Proč jste Nečasovu nabídku přijal?

Chodím teď přednášet studentům, jak se bojuje proti zločinu, vyprávím příběhy starého zbrojnoše. 

Ve chvíli, kdy dostanu lopatu, abych pracoval, tak by mi přišlo hloupé ji odmítnout. Prostě mám šanci něco změnit a chci jí využít.

A.cz: Když jsme spolu připravovali rozhovor naposledy, bylo zjevné, že máte politiků, politiky, ale i policie plné zuby. Co se změnilo?

Minimálně rétoricky se ta situace změnila. Věřím, že chtějí proti zločinu bojovat.

A.cz: Takže prostě věříte Nečasovi?

Samozřejmě.

Kdo je Jan Kubice:

  • Narodil se 3. října 1953
  • Spolu s Hynkem Vlasem vlastní soukromou firmu zabývající se bezpečnostním poradenstvím SUB S.A., s.r.o..
  • Před rokem 1989 pracoval jako mistr v podniku Vodní stavby, později byl vedoucím zásobování. Už tehdy měl blízko k disidentskému hnutí, pohyboval se v evangelických kruzích, dobře se znal s evangelickým duchovním a pozdějším poslancem za Unii svobody Svatoplukem Karáskem.
  • K policii nastoupil po roce 1989; v letech 1991 až 1992 byl ředitelem Služby na ochranu objektů zvláštního významu tehdejšího Federálního policejního sboru, která se zabývala například ochranou jaderných elektráren; v letech 1993 až 1994 řídil Ochrannou službu Policie ČR, která zabezpečuje ochranu vysokých ústavních činitelů; od ledna do prosince 1994 byl ředitelem útvaru operativní dokumentace kriminální policie; od ledna 1995 do prosince 2007 stál v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se zabývá především vyšetřováním násilné trestné činnosti organizovaného charakteru; od policie odešel počátkem roku 2008 po neshodách s tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS) a vedením policie; u policie dosáhl hodnosti plukovníka.
  • V květnu 2006, čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny, jako šéf ÚOOZ předal Kubice členům sněmovního branného a bezpečnostního výboru zprávu, v níž uvedl, že organizovaný zločin přerostl do státní správy a že někteří politici z ČSSD se snaží zmařit vyšetřování některých případů. Zmínil se mimo jiné o vraždě kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauze biolíh. Část utajovaného dokumentu poté unikla do médií. Podle ČSSD byla zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst. Kubiceho proto žalovala sociální demokracie i její bývalý předseda Jiří Paroubek. Soud Paroubkovu žalobu zamítl, strana ji později stáhla.
  • - Letos v lednu v jedné z debat o odhalování a vyšetřování korupce Kubice uvedl, že vždy, když ÚOOZ v minulosti vyšetřoval případ, v němž figurovali politici, přišla změna dozorového státního zástupce. Zároveň připustil, že mohlo jít o výsledek snahy politiků ovlivnit vyšetřování kauz.

A.cz: Jenže vláda není jen o Nečasovi, vedle něj máte Kalouska a Bártu. U nich jste také přesvědčený, že chtějí s politickou kriminalitou zatočit?

Já jsem se ale dohodl s premiérem.

A.cz: Takže máte nějaké záruky, že budete mít volné ruce?

O tom bych teď nerad mluvil. S premiérem jsem mluvil velice krátce, hlubší rozhovor nás čeká.

A.cz: Vnitro přebíráte ve chvíli, kdy má policie na stole několik výbušných kauz spojených s vládní koalicí: Bárta, Barták, Vondra... Proč si myslíte, že tentokrát politici nebudou chtít vyšetřování ovlivnit?

Nejsem naivní blázen. Ale mám nějaké zkušenosti a věřím, že to půjde. Samozřejmě že si můžu vylámat zuby. Ale nemyslím, že policie je vážně v tak tragickém stavu. Nebo v to alespoň doufám.

A.cz: Máte už teď představu, co budete chtít na vnitru změnit?

Nejdříve se musím seznámit s aktuálním stavem. Přece jen jsem už přes tři roky pryč.

A.cz: Koho si chcete přivést do svého týmu?

Zatím jsem to neřešil.  Ale mohu všechny ujistit, že je nesmysl si myslet, že na vnitru to bude jen výměna jedné bezpečnostní agentury za druhou. 

Co do velikosti se SubSA (Kubiceho detektivní agentura, vlastní ji spolu se svým bývalým náměstkem Vlasem. Žádné další zaměstnance nemají, na jednotlivé zakázky si najímají své bývalé kolegy - pozn. red) s ABL nemůže ani zdaleka rovnat. A politické zakázky jsme také nikdy nedělali.

A.cz: Úplně sám ale na Letnou asi nepůjdete?

Úplně sám asi ne. Nechci ale, aby to někdo chápal tak, že se vrátí lidi z bývalého ÚOOZ a nastane ráj na zemi. Je sice pravda, že se mi spousta bývalých policajtů ozývá, ale uvidíme.

A.cz: Mluvili jste s premiérem o tom, zda váš příchod bude provázet další čistka na exponovaných postech, jako je policejní prezident či šéf protikorupční služby?

O tom jsme ještě vůbec nemluvili. Ty lidi musím nejprve poznat. Přišlo by mi nevkusné přijít a hned rozpoutat nějaké čistky.

 

Právě se děje

Další zprávy