Klaus podepsal zákony. Pro exekutory, zvířata i kartely

ČTK ČTK
9. 10. 2012 16:45
Zpřísňují se pravidla pro exekutory i pro majitele a chovatele zvířat
Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal v úterý tři zákony. Novely výrazně zpřísňují exekuce a umožňují úřadům zabavit lidem týraná zvířata.

Třetí zákon, který prezident podepsal, pak upravuje podmínky tzv. leniciency programu, který se užívá k odhalování a rozbíjení kartelů.

Novela občanského soudního řádu zpřísnila podmínky exekucí. Zvyšují se tak například postihy exekutorů a omezily se jejich cestovní náklady, které platí dlužníci.

Předpis předpokládá, že dlužníci budou před podáním žaloby dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.

Zvukový a obrazový výzkum z exekucí

Exekutoři budou moct na druhou stranu zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Výjimku mohou tvořit motoristé, kteří průkaz potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky. Mezi věci, které exekutoři naopak nebudou smět zabavovat, nově patří domácí zvířata.

Při samotných exekucích se bude muset podle novely pořizovat zvukový a obrazový záznam.

U nemovitostí krajů a obcí se podle návrhu nebude vyznačovat v katastru, že čelí exekuci. Pozornost v minulosti vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského Karlova mostu.

Normu v polovině září posuzovali poslanci poté, co jim ji s úpravami vrátil Senát. Návrhy horní komory, například princip teritoriality exekučních úřadů, sněmovna nepřijala.

Podle prezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška by měla novela výrazným způsobem modernizovat exekuční právo. Exekuce se podle něj zrychlí, pro dlužníky i věřitele budou přehlednější a jednodušší.

Mrzí jej pouze to, že soudní exekutoři už nebudou moci sepisovat exekutorské zápisy, tato pravomoc zůstane pouze notářům. S rozpaky hledí i na to, že se u exekutorů zpřísňuje kárné řízení.

"Nynější kontrolní mechanismy soudních exekutorů jsou ve srovnání s ostatními právnickými profesemi nejpropracovanější a nejrozsáhlejší," dodal Prošek, když komentoval rozhodnutí sněmovny.

Problematický chov bude možné zakázat

Prezident v úterý podepsal také zákon o ochraně zvířat. Úřady tak budou moci zabavovat zvířata lidem, kteří je týrají, či zakázat problematickým chovatelům jejich držení.

I v současnosti je možné zvíře tyranovi odejmout a umístit je do náhradního zařízení. Zvíře však stále zůstává majetkem původního majitele, který si někdy po čase pro zvíře přijde a bere si je zpět.

Sněmovna normu schválila 19. září, když nepřijala její senátní úpravu počítající s tím, že by stát musel obcím za jejich péči o zabavená týraná zvířata platit.

Novela se kvůli evropské směrnici podrobně věnuje také kvalifikaci ošetřovatelů a krmičů prasat, kteří by měli být buď poučeni chovatelem, nebo absolvovat školení.

Stanovuje požadavky na vzdělání a kvalifikaci lidí, kteří usmrcují zvířata nebo pracují s pokusnými zvířaty. Upřesněny jsou rovněž požadavky pro udělení povolení k rituálním porážkám zvířat a upravena je i ochrana zvířat pro vědecké účely.

Zaváděn je poplatek 500 korun za prodloužení povolení k chovu vybraných druhů a zvýšit se má sazba za schválení žádostí o převoz zvířat z 200 na 1000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy