Klaus k aféře Vyděrač: Je to selhání systému politiky

sim, tof
10. 9. 2008 20:40
Prezident vůbec poprvé k vydírání ve sněmovně
Prezident: ODS si to musí vyřešit sama
Prezident: ODS si to musí vyřešit sama | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V souvislostech:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha - Týden od vypuknutí aféry vyděrač, kterou odstartovala reportáž o zákulisí české politiky pomocí skryté kamery, vůbec poprvé celou kauzu okomentoval prezident Václav Klaus. Čestný předseda ODS - strany, která je do aféry namočena.

Reportáž ukázala, že prominentní člen ODS Vlastimil Tlustý nabízel novinářům spolupráci při shánění kompromitujících materiálů na premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka. A řadový člen, nyní již bývalý poslanec ODS Jan Morava, měl zájem na spolustraníky i politické rivaly "kompro" sbírat.

Prezident označil aféru za odraz stavu české politiky.

"Totální ideové vyprázdnění politiky, které u nás nastalo, míří k tomu, že politika zůstává mocenským soubojem a ten už používá nástroje, které používá. Vraťme politice její obsah, pak nebude potřeba číst veřejně soukromé SMS, nebude potřeba mít skryté kamery a skryté mikrofony, nebude potřeba mít nastrčené figurantky," uvedl Klaus.

Stanovisko poskytl poté, co pronesl svou řeč při slavnosti k patnáctiletému výročí ústavního soudu.

Prezident nechtěl radit, jak by se měla ODS a její místní organizace zachovat k Moravovi a Tlustému. "Já si myslím, že každá politická strana včetně ODS si tu věc musí vyřešit sama, a nebude to padat z nebe, to řešení," uvedl spoluzakladatel ODS Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy