Klaus a Topolánek se škorpí, o papíry

Veronika Suchá a Martina Macková
5. 1. 2007 15:20
Praha -Rozmíšky mezi Václavem Klausem a Mirkem Topolánkem pokračují. Nyní je to papírová válka.
Václav Klaus se na jména ministrů v Topolánkově druhé vládě příliš "netváří".
Václav Klaus se na jména ministrů v Topolánkově druhé vládě příliš "netváří". | Foto: Ludvík Hradilek

Prezident dnes prohlásil, že novou vládu vlastně nemůže jmenovat - chybí mu dokumenty z Topolánkova úřadu.

Tento fakticky protokolární spor prodloužil napětí mezi čestným a současným předsedou ODS - Václavem Klausem a Mirkem Topolánkem. Klaus už dříve naznačoval, že se mu nelíbí nejen složení vlády, kterou musí podle Ústavy jmenovat, ale i to, že nemá vyjednanou podporu.

"...prezident republiky Václav Klaus rozhodne o termínu jmenovacího aktu poté, co dostane z úřadu vlády všechny nezbytné náležitosti, které jsou ke jmenování členů vlády nezbytné. Všechny potřebné dokumenty úřad vlády do tohoto okamžiku Kanceláři prezidenta republiky nedodal," uvedl dnes v tiskové zprávě Klausův mluvčí Petr Hájek.

Na novou vládu přitom každým dnem čekají nejen občané, ale i budoucí ministři. "Nedomlouvali jsme na první dny týdne téměř žádné schůzky, čekáme na jmenování vlády," řekl Aktuálně.cz Samuel Kašpar, asistent šéfa zelených Martina Bursíka.

Úřad vlády se proti obvinění, že nesplnil povinnosti, tvrdě ohradil. "Respektujeme právo prezidenta stanovit termín jmenování vlády, ale všechny ústavní povinnosti ze strany premiéra byly splněny," řekl vládní mluvčí Martin Schmarz.

Čeká Klaus na čestná prohlášení ministrů?

Klaus čeká na podepsaná čestná prohlášení některých navržených ministrů, že u nich nehrozí konflikt zájmů. Dokumenty zatím nemohli podepsat, protože jsou v těchto dnech v zahraničí.

"Dosud se nikdy nestalo, aby prezident republiky podmiňoval určení termínu jmenování vlády dodáním všech těchto dokumentů," řekl Aktuálně.cz Schmarz.

Podle neoficiálních informací Aktuálně.cz má všechny ostatní dokumenty - tedy životopisy či lustrační osvědčení - prezidentská kancelář už od středy. Topolánek by ministry, u kterých chybí podpis u čestných prohlášení, zavolal mimořádně z dovolené, ale prezident jasně neřekl, kdy chce vládu jmenovat.

"Podle standardní procedury mají být čestná prohlášení všech budoucích ministrů na Pražském hradě k dispozici nejpozději v den jmenování, nikoliv před určením jeho termínu. Prohlášení na Hrad dodáváme průběžně," řekl Aktuálně.cz Schmarz.

Rath si v roce 2005 na jmenování počkal

Než složí ministr slib, prezidentská kancelář chce ze zaslaných materiálů posoudit, zda nový ministr nevykonává činnosti v rozporu s angažmá ve vládě.

Například v roce 2005 Klaus, jak připomněla ČTK, kvůli možnému konfliktu zájmů otálel se jmenováním tehdejšího ministra Davida Ratha (ČSSD) kvůli jeho funkci prezidenta České lékařské komory.

Teprve když Rath tuto funkci složil, předal mu jmenovací listiny.

 

Právě se děje

Další zprávy