Kdo z možných europoslanců pochází z vašeho města? Podívejte se do interaktivní mapy

Domácí Domácí, Daniel Kerekeš
6. 5. 2019 16:49
Do Evropského parlamentu kandiduje 39 politických stran, hnutí a volebních koalic. Volby proběhnou 24. a 25. května 2019. Ve volební místnosti dostane každý volič od komise obálku, do které je třeba vložit jeden hlasovací lístek. Na hlasovacím lístku u maximálně dvou kandidátů můžete zakroužkovat jejich pořadové číslo a tím jim dáte přednost. Jiné úpravy lístku nemají na posuzování vliv. Mapu zpracoval doktorand Masarykovy univerzity v Brně Daniel Kerekeš, který se ve svém studiu zaměřuje na volební geografii, volební systémy a volební právo.

Voliči mohou vybírat ve volbách do Evropského parlamentu mezi více jak osmi sty kandidáty. Politolog Kamil Švec upozornil, že se v mapě mohou vyskytovat chyby, a to především kvůli duplicitě názvů měst a obcí v České republice.

Autor mapy kandidátů  Daniel Kerekeš však v reakci pro Aktuálně.cz uvedl, že pouze převzal oficiální data z Českého statistického úřadu. Ačkoli tedy chyby nevylučuje, uvádí, že je vázán oficiálními daty úřadu. Chyby by se podle něj měly vyskytovat jen v řádu jednotek. Pokud se ozve osobně některý z kandidátů a požádá o uvedení jiné adresy, údaje budou opraveny.

 

Právě se děje

Další zprávy