Kauza radar: Bursík protlačil výzvu proti rebelům

Pavel Baroch
27. 5. 2007 19:35
Desítky vládních zelených byly na protiamerické demonstraci
Ministři Dana Kuchtová a Martin Bursík na začátku jednání Republikové rady Strany zelených. Na programu byla mimo jiné i debata o setrvání strany v koaliční vládě.
Ministři Dana Kuchtová a Martin Bursík na začátku jednání Republikové rady Strany zelených. Na programu byla mimo jiné i debata o setrvání strany v koaliční vládě. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Spory o případné umístění amerického radaru uvnitř vládní Strany zelených neutichají, potvrdilo nedělní jednání republikové rady strany. Předseda Martin Bursík se dokonce střetl s kolegou z širšího vedení zelených Matějem Stropnickým, jemuž vzkázal: V boji proti radaru bys měl brzdit.

Podle oficiálního stanoviska zelení požadují, aby byla radarová základna ve středních Čechách součástí NATO, což v neděli znovu potvrdili v usnesení republikové rady. Mnozí straníci však ve skutečnosti radar zcela odmítají a požadují vypsání celostátního referenda.

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogy na Aktuálně.cz

Blog historika Martina C. Putny: Milí protiameričtí demonstranti Blog Lubomíra Zaorálka z ČSSD: Prezidente Bushi, vítejte v Praze! Blog mediálního ředitele Pavla Šafra: Nenechme si od Ruska nic diktovat!

Republiková rada dokonce v neděli vyzvala stranické členy, aby při veřejných vystoupeních nepřekračovali své kompetence. Mířila tím především na svého místopředsedu Matěje Stropnického, který se v sobotu zúčastnil protiradarové demonstrace na Václavském náměstí. S ním na demonstraci dorazili i další desítky zelených.

"Jsem zástupce vládní strany a proto budu její politiku v ostatních oblastech hájit. Shodnu se s vámi jenom na tom, že zde základnu nechceme," pronesl na Václavském náměstí Stropnický.

Nedělní usnesení republikové rady si Stropnický vyložil po svém, tedy že i nadále může veřejně vystupovat se svým menšinovým názorem. Na to okamžitě reagoval předseda zelených Martin Bursík.

"To není pravda. O tom si ještě budeme muset popovídat," prohlásil směrem ke Stropnickému Bursík, který jeho slova ohodnotil jako kuriozní výklad usnesení.

Proti americké základně se nedávno postavila plzeňská krajská organizace zelených. Požaduje, aby o radaru rozhodli lidé v referendu. Jejich "spojenec" Matěj Stropnický ovšem s tímto požadavkem při víkendovém jednání republikové rady neuspěl.

Předseda Bursík nicméně slíbil, že strana bude usilovat o přijetí zákona o obecném referendu, o čemž hodlá jednat s koaličními partnery. "Není to tak, že by prioritou bylo referendum o základnách," dodal Bursík.

Republiková rada ve svém oficiálním usnesení požaduje prohloubení dialogu o radaru v NATO a Evropské unii, požaduje i rozhovory s Ruskem. "Je to potvrzení konzistence našeho postoje," shrnul místopředseda zelených Ondřej Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy