Další dvě obce hlasovaly jasně proti radaru

RedDom, čtk
5. 5. 2007 19:30
Referendum o základnách bylo ve Vískách a Příkosicích
Odhlasováno.
Odhlasováno. | Foto: Ludvík Hradílek

Příkosice/Vísky - Radar tady nechceme! Naprosto jednoznačně odmítli dnes občané Příkosic na Rokycansku myšlenku postavit v nedalekém vojenském prostoru Brdy americkou radarovou základnu.

Stejně dopadl radar v obci Vísky. 

Ankety, kterou dnes zorganizovala obec Příkosice, se účastnilo 78,4 procenta voličů a všichni odpověděli, že radar v Brdech nechtějí.

Starostu obce Jana Krkouna výsledek hlasování nepřekvapil. Zaskočila ho ale účast na hlasování, které není pro rozhodnutí vlády nijak závazné. Z 296 voličů jich přišlo říct své "ne" radaru 232.

Anketní otázky jim přitom nabízely ještě další možnosti. Mohli odpovědět, zda radar chtějí či ne, ale také že nevědí nebo že jim na tom, zda v blízkostí jejich bydliště budou Američané, nezáleží.

Takhle se čekalo ve volební místnosti v Trokavci na účastníky referenda o radarové základně.
Takhle se čekalo ve volební místnosti v Trokavci na účastníky referenda o radarové základně. | Foto: Ludvík Hradílek

"Výsledky ankety obec k ničemu nezavazují, stejně jako obec nemáme žádné právní možnosti. Můžeme jen protestovat a zveřejňovat výsledky naší ankety," řekl starosta. Anketou ale chtěla obec prověřit, jak velký zájem lidé o problematiku mají.

Ankety v Příkosicích a referendum ve Vískách by se daly považovat za další z místních "referend" o americkém radaru. První referendum se uskutečnilo v Trokavci. Tam také většina obyvatel umístění radaru odmítla.

Ankety proběhly ve více obcích, ovšem se stejným výsledkem.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ani ankety ani referenda nejsou pro jednání vlády či parlamentu závazné. Poslanci ale tento týden překvapivě rozhodli, že se zákonem, který by umožnil celostátní referendum o americkém radaru v Česku, bude parlament dál zabývat.

Levice uspěla. Referendum k radaru jde dál - ČTĚTE ZDE

Přestože ODS navrhla zamítnout návrh poslanců ČSSD a KSČM, koalici nakonec chyběly pro okamžité odmítnutí hlasy.

 

Právě se děje

Další zprávy