Lidovci: Čunek musí jednat. A rychle

Martina Macková
27. 1. 2007 0:00
Praha - Takhle to dál nejde, říkají mnozí lidovci. Nový předseda Jiří Čunek měl stranu vyvést z krize, místo toho ho dusí vlastní korupční aféra.
Bral, nebo nebral? Jak z toho ven?
Bral, nebo nebral? Jak z toho ven? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jiří Čunek je v podezření, že vzal půlmilionový úplatek od realitní firmy H B Real, a podle mnoha spolustraníků nejedná tak rázně, jak by měl. Nyní přestal komunikovat s novináři a chce se vyjadřovat k případu pouze přes oficiální vyjádření a tiskové konference.

"Klidně o mně napište, že jsem trouba, ale když odpovídám pravdivě, stejně to lidé, kteří chtějí, čtou špatně," řekl dnes šéf lidovců Aktuálně.cz.

Čunkův mediální poradce dodává, že lidovecký předseda včera zvedal kvůli kauze mobilní telefon sto dvacetkrát.

Nakonec vydal prohlášení, že už nic říkat jednoduše nebude. A tak taky udělal.

Foto: Aktuálně.cz
Debata týdne: Má Čunek odejít, nebo zůstat?
Zapojte se do diskuse o presumpci viny politiků. Pošlete nám svůj názor, my ho zveřejníme.

Kolovrátek neviny

"Jeden novinář se mě zeptá, jaký byl plat starosty v roce 1992, já řeknu: Asi 30 tisíc, nevím přesně. A další zase: Jaký je dnes? Já odpovím: 52 tisíc korun. Nakonec budou oba tvrdit, že říkám pokaždé něco jiného. To odmítám," zdůvodňuje Čunek svoji novou taktiku mlčení.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jenže předseda KDU-ČSL zatím neudělal ani jeden krok k objasnění své kauzy. Pouze tvrdí: Je to nesmysl, jsem nevinný. A nově také požaduje od senátorů: "Zbavte mě imunity."

Netrpělivost stoupá

Lidovci ale začínají být ze svého předsedy nervózní. I když stále za ním stojí a věří mu.

"Je to přitažené za vlasy, ale měl by oslovit právní kancelář a bránit se. Nejde to natahovat do nekonečna," řekl Aktuálně.cz brněnský senátor Rostislav Slavotínek.

To právě dnes ministr a šéf strany udělal. Oznámil, že podal trestní oznámení na svoji bývalou sekretářku Marcelu Urbanovou, na jejíž výpovědi obvinění proti Čunkovi stojí.

"Musel by být blázen, kdyby to udělal tak, jak je to v policejním spise," říká senátorka a členka mandátového a imunitního výboru Ludmila Müllerová. "Ale není to jen věc pana Čunka, jde o jeho kredit a kredit KDU-ČSL. Ten dělá právě veřejné mínění," dodává. 

Měl by odstupovat

Podle mnohých lidovců by Jiří Čunek měl zredukovat své veřejné funkce, které zastává. Má jich stále příliš mnoho na to, aby je zvládl a zároveň se věnoval vyřešení své kauzy. Je ministrem, místopředsedou vlády, ale i předsedou strany, senátorem i starostou.

Jiří Karas
Jiří Karas | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Nejsem z těch, co by se sekali hlavy, jen co se objeví podezření. Ale pokud říká, že je čistý, měl by zrychlit a dokázat svoji nevinu. Průtahy jsou vždy komplikací a nedělá to dobrou vizitku vůči veřejnosti," míní strakonický senátor Josef Kalbáč. "Prostě říct: Tady jsou doklady a smést to ze stolu."

"Měl by odpovědět jasně, srozumitelně a hlavně velice rychle. Během několika dnů, týden je už dnes maximum," řekl Aktuálně.cz Čunkův protikandidát v podzimní volbě lidoveckého předsedy Jiří Karas.

"Pokud by to mělo trvat déle, měl by zvážit odstoupení z funkcí. Už to, co se děje, nyní poškozuje stranu," dodal s tím, že se na něj obrací mnoho straníků, kteří jsou zaskočeni a znepokojeni kauzou nového předsedy.

Policii vstříc

Čunek ale kontruje.

"Ministru Čunkovi začaly v těchto dnech chodit desítky e-mailů a SMS zpráv z celé České republiky, v nichž vyjadřují jejich pisatelé vicepremiérovi svou podporu," uvedl mediální poradce ministra Tomáš Zdechovský.

Očištění jména lidoveckého předsedy už zanedlouho nebude nic bránit, senátoři s největší pravděpodobností ministra zbaví imunity.

"Určitě. Navíc o to sám žádá. Je to jiné než v případě kolegyně Liany Janáčkové. Ta neřekla jasně, zda si to přeje či ne a i když jsme ji imunity nakonec nezbavili, hlasování bylo těsné," míní Kalbáč.

 

Právě se děje

Další zprávy