Čunek: Sporný půlmilión je ze Spořitelny

Martina Macková
28. 1. 2007 20:25
Praha/Vsetín - Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek ukázal v televizi doklad o původu 500 tisíc, které měl dle obvinění policie získat jako úplatek.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Čunek v neděli v ČT zopakoval, že nikdy nevzal úplatek. A vzápětí doklady ukázal na kameru.

Odškodné za krach?

"Nechci být jako kolega Tlustý, abych vám tady jen něco podstrčil," komentoval politik situaci, kdy z průhledné složky vytahoval dokumenty. I Vlastimil Tlustý před časem v televizní debatě na okamžik ukázal kopie dokládající podle něj pravý stav věcí v jedné z kauz. Čunek ukázal originály.

Podle nich předseda KDU-ČSL získal v roce 2002 ještě coby vsetínský politický lídr částku 500 tisíc od České spořitelny jako náhradu za vklad do zkrachovalé Universal banky. Peníze poté vložil na svoje konto. Právě tento vklad přivedl za Čunkem policisty, svědkyně jim totiž řekla, že si uložil na účet údajný půlmiliónový úplatek. Měl by pocházet od vsetínské realitní firmy HB Real, jeíž zástupci si krátce před Čunkovým vkladem vyzvedl z banky totožnou částku.

"Ještě před vstupem do politiky jsem chtěl zhodnotit naše peníze, a proto jsem je vložil na terminovaný vklad do Universal banky. Když zkrachovala, dlouho jsme peníze získávali zpět. Nejprve jednu část a pak zbytek," vysvětlil Čunek, který doloží senátorům nejen smlouvu se zkrachovalou bankou, ale i doklady, že hotově převzal jednotlivé výplaty minulých vkladů.

Lidovci: Čunek musí jednat a rychle - ČTĚTE ZDE

Čunek uvedl, že je překvapen výsledkem průzkumu veřejného mínění, podle kterého mu polovina lidí věří a polovina ne. "Je to úspěch po takové mediální masáži," řekl.

Vicepremiér Jiří Čunek a staronový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.
Vicepremiér Jiří Čunek a staronový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. | Foto: Ondřej Besperát

Tvrdí, že doklady našel teprve v sobotu. "Je třeba si uvědomit, že také musím pracovat. A jsem v Praze, do Vsetína jezdím na jeden den a to bylo právě včera," dodal.

Výslech manželky

"Moje svědomí je čisté. Kampaň poškozuje moji osobu, moji rodinu i stranu a dokonce i tu soukromou firmu, a to je její účel," uvedl Čunek s tím, že když se probíral dokumenty, zjistil, že v době privatizaci vsetínských bytů dokonce dvakrát reagoval ve prosěpch kupujících občanů, nikoliv firmy HB Real, i když mohl. "Vlastně se dá říct, že jsem ji poškodil," dodal.

V pondělí policie vyslechne i Čunkovu manželku, která se zřejmě vzdá svého práva nevypovídat. Podle Čunka se totiž oba dohodli, že aby urychlili vyšetřování, řeknou všechno, co vědí, uvedla Nova.

Podle televize si předseda lidovců najal právničku Janu Rejžkovou, která před časem zastupovala v podobné kauze ex-premiéra Stanislava Grosse, tehdy šlo o nejasné financování jeho bytu.

Prvním krokem Rejžkové v Čunkově případu prý bude stížnost na postup policie. "Mám velmi důvodné podezření, že policie si opatřila nezákonným způsobem zásadní listinu, na základě které se celá věc začala šetřit," tvrdí Rejžková.

 

Právě se děje

Další zprávy