Čunek: Odstupovat nebudu

Martina Macková
7. 2. 2007 15:00
Praha - Jiří Čunek je po dnešku k dispozici policii, jako běžný občan. Bude velmi pravděpodobně trestě stíhán pro podezření, že vzal úplatek.
Těžko odhadnout co probíhalo v hlavě Jiřího Čunka krátce poté, co jej ve středu Senát vydal trestnímu stíhání. Dnes už je jeho případ dál: od policie má obvinění, dostává se pod stále větší tlak politiků.
Těžko odhadnout co probíhalo v hlavě Jiřího Čunka krátce poté, co jej ve středu Senát vydal trestnímu stíhání. Dnes už je jeho případ dál: od policie má obvinění, dostává se pod stále větší tlak politiků. | Foto: Ondřej Besperát

Kauza má podle něj politické pozadí, protože se na světlo dostala ve chvíli, kdy Čunek vstoupil do vysoké politiky. "Chci věřit tomu, že to není z KDU-ČSL," řekl v rozhovoru s novináři.

Je teprve pátým senátorem, kterého horní komora vydala. Dnes přesto nezopakoval v Senátu, že chce být vydán.

A:Proč? Některé senátory to zmátlo.

J.Č: Pořád jsou toho plné noviny, říkal jsem to stále, opakovaně. Říkal jsem dnes jen to, co jsem dosud neřekl. Chtěl jsem uvést jen to, co je důležité pro Senát, a to jsou ty doklady.

A: Budete zřejmě trestně stíhán, odstoupíte ze svých funkcí?

Já se určitě budu chovat podle toho, co mi kolegové doporučili, tedy nebudu odstupovat. Doufám, že procedura (dokazování) bude rychlá.

A: Senátor Štěch uvedl, že ho vaše právnička vyzvala, aby hlasoval proti vašemu vydání. Co na to říkáte?

Moje právnička chtěla ten dokument dnes rozdat i ostatním senátorům, ale já jsem tomu zabránil. Nechtěl jsem to. Ona je ale přesvědčená, že to dělá správně.

A: Jak se teď, po vydání, cítíte?

Počítal jsem s tím. Ale už dlouhou dobu se necítím dobře, jako člověk, který je obviňován z něčeho, co jsem neudělal a je pod tlakem médií.

A: Proč informace ve vaší kauze podáváte v takových dávkách? Možná to je ten problém...

Já bych vůbec nic neměl říkat, to mi radí právníci od začátku. Je to trestní případ. Ale bijí se ve mě ty rady právníků a otevřenost politika.

A: Trváte na tom, že jde nesmyslné obvinění?

Myslím, že jsme jasně prokázali, že jsme před vstupem do politiky všechny potřebné peníze pro stavbu v zásadě měli a ty, které jsme neměli, jsme si vypůjčili. Všechny důkazy, které mám, svědčí jednoznačně o mé nevině. Lituji jen, že jsem o ně nebyl doposud požádán. Pak, si myslím, že ta kauza mohla být uzavřena dokonce dnes.

A: Není vám divné, že vaše žena - jako manželka vrcholného politika, nechce říct, od koho si půjčila peníze na ordinaci?

Ne, naopak přijde mi divné, že se na to pořád někdo ptá. Ona má ty příjmy a doklady, které může doložit, a nechce být vystavována ve svém podnikáním takovým atakům, kterým jsem vystavován já jako politik.

A: Myslíte si, že má vaše obvinění politické pozadí?

Osm let jsem byl starostou a neměl jsem žádný problém. Nikdy jsem nebyl vyslýchán ani obviněn. A najednou, když mířím do celostátní politiky,...je to zvláštní. Chci věřit tomu, že to není z KDU-ČSL. O dalších nebudu spekulovat.

 

Právě se děje

Další zprávy