Kamiony budou mít v pátek odpoledne červenou. Celoročně

Michal Pavec
12. 11. 2008 17:39
Změnu prosazoval hlavně ministr Bursík
Řidiči kamionů budou muset počítat s dalším omezením. V pátek večer nebudou smět vyjet celoročně
Řidiči kamionů budou muset počítat s dalším omezením. V pátek večer nebudou smět vyjet celoročně | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vláda se dnes rozhodla podpořit iniciativu ministra životního prostředí Bursíka, který chce, aby kamiony po celý rok nesměly v pátek odpoledne na silnice.

Změna v silničním zákoně, která po dnešním posvěcení vládou poputuje do Poslanecké sněmovny, rozšiřuje páteční zákaz jízdy kamionů na celý rok. Dosud platil pouze v letních měsících.

A nejen to. Nákladní auta nad 7,5 tuny nebudou smět v pátek od tří do šesti hodin vyjet na žádné silnice. Současné omezení platilo jen na dálnice, rychlostní silnice a komunikace první třídy.

V platnosti zůstává i nedělní omezení, kdy kamiony musí stát od půlnoci do deseti hodin večer.

Vstřícným krokem vlády vůči dopravcům, kteří s restrikcemi dlouhodobě nesouhlasí, bude zvýšení výjimek, pro něž zákaz nebude platit - ze třinácti na devatenáct. Ministr dopravy Aleš Řebíček sice prosazoval šestadvacet, ale vláda jeho návrh odmítla.

V neděli odpoledne tak budou moci například jen těžká nákladní auta, která vezou živá zvířata, potraviny nebo humanitární pomoc.

Hospodářská komora: Zásadně nesouhlasíme!

Proti vládnímu rozhodnutí se už ostře postavila Hospodářská komora České republiky.

"Považujeme rozhodnutí za velice nešťastné a vyjadřujeme s ním zásadní nesouhlas. Každé takové omezení znamená zhoršení podmínek pro podnikání," uvedl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Nařízení vlády se podle něj negativně dotkne firem zabývajících se nákladní dopravou nebo těch, které jsou na jejím fungování závislé. Opatření se údajně nepříznivě odrazí v konkurenceschopnosti těchto firem.

"Vláda by se namísto omezení jízd kamionů měla spíše věnovat stavu českých silnic, zejména situaci na D1, která je dnes naprosto katastrofální, dálnice je téměř neprůjezdná," vzkázal Topolánkově kabinetu Kužel.

 

Právě se děje

Další zprávy