Kalousek rozladil poslance, náhrady měnit nehodlá

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 2. 2011 15:10
Ministr trvá na na zdanění poslaneckých náhrad i s hrazením sociálního a zdravotního pojištění
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když si poslanci na konci minulého roku odhlasovali snížení platů o pět procent a zároveň si zdanili náhrady, mysleli, že přijdou měsíčně "jen" o pár tisícovek.

Při pohledu na lednovou "výplatní pásku" však mnohým tuhl úsměv na rtech. V porovnání s loňskem měli třeba až o 20 tisíc korun méně.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však na zdanění poslaneckých náhrad i s hrazením sociálního a zdravotního pojištění trvá.

Předlohu, která platí od letošního ledna, pokládá za správnou a nehodlá na ní nic měnit.

Poslanci mají ale k zahrnutí náhrad pod pojištění výhrady. Někteří byli rozladěni tím, o kolik jim klesly příjmy.

Pokles činí údajně - včetně snížení platů o pět procent - i čtvrtinu. Ani poslanci ale žádnou změnu příslušného zákona nechystají.

O snížení příjmů se údajně hovořilo na poslaneckém klubu ODS.

"Panovalo tam lehké překvapení, o kolik ten pokles je," řekl poslanec občanských demokratů Marek Benda. Osobně měl prý pocit, že se vládní koalice dohodla na zdanění náhrad 15 procenty, a nikoli na tom, že náhrady budou zařazeny do takzvané superhrubé mzdy a bude se z nich odvádět i pojištění.

Benda potvrdil, že v diskusi ve sněmovně tehdy takový údaj nepadl. "Naše chyba," podotkl.

Ministr financí ale tvrdí, že poslanci informace měli. "Měli jasnou informaci ministra financí, že si to zdaňujeme tak, že z toho budeme platit daň ze závislé činnosti," řekl Kalousek. Z příjmů ze závislé činnosti platí pojištění všichni a je to tak správně, zdůraznil.

Podle Bendy je ale sporné už zdanění náhrad a je otázka, zda ještě o náhrady jde. Žádná změna se ale nyní nechystá, uvedl poslanec, podle kterého by stálo za diskusi to, zda příjmy poslance nezahrnout dohromady jako plat.

Kalousek: Někdo ušetřil i na rodinný dům

Náhrady jsou podle Kalouska standardním příjmem. "Prokázali to ti poslanci, kteří říkali: ano, my jsme si z toho ušetřili na rodinný dům," podotkl v narážce na úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který si z náhrad koupil byt.

"Myslím si, že tu zafungoval fenomén, který funguje u všech. Všichni jsou v obecné rovině vždy připraveni říkat, jak je nutné šetřit. Když to pak uvidí ve vlastní peněžence, tak si říkají: 'Safra, u mě by se přece jenom tolik šetřit nemuselo'," dodal ministr financí.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc prý pokles příjmů, jaký nastal, předpokládal. "Ti, kteří o návrhu hlasovali, o tom měli vědět," poznamenal. Tejc pokládá hlavně za nesmyslné, že jsou zdaňovány a podléhají pojištění i peníze, které poslanec vlastně nikdy nevidí, třeba za odborné posudky nebo náhrada na bydlení. "Myslím, že úředníci ministerstva financí předlohu naprosto špatně napsali," tvrdí poslanec.

Případnou nápravu by měla podle něho zjednat koalice. "Poslanci dokážou s platem vyžít," podotkl Tejc, který ale poukázal na to, že mají leckdy nižší mzdu než starostové a místostarostové menších měst.

 

Právě se děje

Další zprávy