O snížení platů je rozhodnuto, schválil ho i prezident

Domácí Domácí
17. 12. 2010 16:20
Politikům i soudcům se do roku 2014 sníží mzda o pět procent
Václav Klaus v pátek podepsal navržený zákon
Václav Klaus v pátek podepsal navržený zákon | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus v pátek podepsal zákon o pětiprocentním snížení platu představitelů státní moci, tedy například politiků a soudců.

Návrh zákona již dříve schválila Poslanecká sněmovna a následně i Senát.

"Cílem přijaté novely je do roku 2014 snížit platovou základnu představitelů státní moci a některých státních orgánů o pět procent oproti platové základně pro rok 2010," uvedl prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Senát o návrhu zákona hlasoval ve čtvrtek. I přes výhrady některých senátorů jej schválil beze změn. Pokud by se Senát rozhodl novelu upravit například změnou výpočtu snížení platů, jak navrhoval senátor ODS Jaroslav Kubera, hrozilo, že novela nebude přijata do konce roku.

V takovém případě by platy politiků, soudců i žalobců v lednu skokově vzrostly. Například u zákonodárců na 75 tisíc korun měsíčně z nynějších zhruba 59 tisíc korun.

"Z časových důvodů jsme opět přinuceni dát přednost tomuto občansky přijatelnějšímu řešení i v zájmu uchránění dobrého jména Senátu," uvedl jeho předseda Milan Štěch (ČSSD).

Řadový poslanec bude mít příští čtyři roky plat (bez náhrad) 55 900 korun, předseda parlamentní komory 150 100 - stejně jako premiér, ministr pak 106 600.

Soudci a žalobci budou mít snížené mzdy jen v příštím roce. Platová základna u soudců má příští rok představovat 54 005 korun, u žalobců 46 557 korun měsíčně.

Zatímco u soudců se má v letech 2012 až 2014 základna vrátit na 56 849 korun, úpravu budoucích platů státních zástupců má předložit ministerstvo spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy