Hra o čas: Poslanci budou mít 55 900, nebo o pětinu víc

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 12. 2010 10:10
Platy politiků, soudců a státních zástupců mají klesnout o 5 procent
Platy dolů?
Platy dolů? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci schválili snížení platů politiků, soudců a státních zástupců. Pro zvedli ruku téměř všichni poslanci, jen Michal Doktor (ODS) byl proti a hrstka se zdržela. Míč je teď na straně Senátu.

Dál se však hraje o čas.

Protože totiž koalice nakonec nepodpořila návrh ČSSD nesnižovat o tolik platy státních zástupců, hrozí, že Senát pod taktovkou ČSSD vrátí zákon sněmovně.

Klesnou - nebo stoupnou?

Pokud zákonodárci stihnout dotáhnout schvalování zákona ještě do konce roku, platy politiků skutečně klesnou, a to zhruba o 5 procent. Pokud ale ne, skončí naopak automaticky zmrazení mezd platné několik let a platy politiků skokem vzrostou bezmála o 20 procent.

Poslanci koalice a opozice se proto v pátek hádali, kdo za průtahy může. ČSSD obviňovala vládní koalici, že nepředložila zákon včas, koalice kontrovala tím, že ČSSD zablokovala zrychlené projednání tohoto zákona.

Řadový poslanec za 55 900

Podle návrhu schváleného sněmovnou by pak měl řadový poslanec plat (bez náhrad) 55 900 korun, předseda parlamentní komory 150 100 - stejně jako premiér, ministr pak 106 600.

Platy soudců by klesly jen pro příští rok, pak by opět vzrostly. Příští rok by tak soudce okresního soudu s praxí 6 let pobíral 61 600 korun.

Navíc sněmovna navrhla zrušit bezplatnou veřejnou dopravu pro poslance a senátory. Skončilo by tak i kontroverzní proplácení vnitrostátních letenek poslancům.

Jablkem sváru státní zástupci

Problém nastal s platy státních zástupců.

ČSSD využila, že po podzimních volbách je Senát "oranžový" a rozhodla se přilepšit státním zástupcům - prosazovala, aby platy státních zástupců nebyly nižší o víc než o 10 procent oproti soudcům.

Předseda klubu poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka vládní koalici vyzval, aby změnu navrhovanou sociálními demokraty podpořili, a pohrozil: "Jinak hrozí, že tuto změnu udělá Senát a vrátí ho sněmovně."

"Abych to přeložil pro koaliční poslance: je to takové malé české vydírání," reagoval okamžitě předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

"Netroufla bych si to nazvat vydíráním," podotkla k tomu předsedkyně ústavně-právního výboru Karolína Peake (Věci veřejné). "Mazané to ale je!"

Koaliční poslanci ale i přes pohrůžku zdržením návrh ČSSD nakonec odmítli. Koalice argumentovala tím, že na to nejsou příští rok peníze a ústy ministra spravdlnosti slibovala, že platy státních zástupců navrhuje jen na rok s tím, že by se pak jejich platy zlepšily.

 

Právě se děje

Další zprávy