Kalousek je "v šoku", že policie odložila kauzy ČEZu

ČTK ČTK
3. 3. 2013 15:23
Ministrovi se nelíbí, že policie případ podezřelých zakázek odložila
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je "hluboce šokován" tím, že policie odložila vyšetřování podezřelých okolností, za kterých polostátní energetický gigant ČEZ v minulosti koupil solární elektrárny od firmy Amun.Re.

Řekl to v neděli v České televizi v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Protikorupční policie tak podle něj učinila i přesto, že měla k dispozici "znepokojivé" informace od finančně analytického útvaru ministerstva financí.

ČEZ od firmy Amun.Re koupil za pět miliard korun obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku. V médiích se objevily informace o tom, že firma Amun.Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. 

Podle ČT by za ní mohli stát právníci z někdejší firmy Šachta & Partners.

"Já jsem někdy opravdu šokován z toho, co na jedné straně lze stíhat a co na druhé straně lze odložit," řekl Kalousek. "V případě Amun.Re jsem byl hluboce šokován z toho, že úroveň informací, na takové míře podrobnosti, které dostaly orgány činné v trestním řízení od finančně analytického úřadu, byly odloženy," uvedl.

"Finančně analytický orgán není orgán činný v trestním řízení, je to organizace zpravodajského charakteru," řekl Kalousek. 

Jeho úkolem je v případě podezření z trestné činnosti předat informace příslušným orgánům. Podle Kalouska útvar takto upozorňuje na desítky až stovky případů. "Jde přitom o stejně znepokojivé případy jako Amun.Re," doplnil.

ČEZ v nedávné minulosti odkoupil od různých investorů jejich solární elektrárny. 

Některé obchody v médiích vyvolávají pochybnosti. ČEZ je přitom podle některých zdrojů největším příjemcem peněz, kterými domácnosti a firmy přispívají na dotování obnovitelných zdrojů energie.

 

Právě se děje

Další zprávy