Kalousek je ministrem financí roku, hrozí dalšími škrty

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
25. 9. 2011 9:20
Po převzetí ceny nejlepšího ministra financí regionu pohrozil dalšími škrty
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Washington, Praha - Miroslav Kalousek získal cenu pro nejlepšího ministra financí roku z oblasti rozvíjejících se evropských ekonomik.

Titul mu již podruhé udělil mezinárodní časopis Emerging Markets. Kalousek poprvé ocenění získal v roce 2008 a je vůbec prvním ministrem oceněným vícekrát.

"Je to další signál o tom, jak pozitivně je vnímána snaha české vlády a ministerstva financí o konsolidaci veřejných rozpočtů," uvedl Kalousek, který si ocenění převezme v době, kdy budí zájem kvůli tomu, že ve středu zfackoval mladíka, který mu vulgárně nadával. 

Po převzetí ceny uvedl, že pokud by se česká ekonomika v příštím roce kvůli případné celosvětové krizi vyvíjela výrazně hůře než je současný předpoklad, bude podle něj nutné přijmout kroky na příjmové i výdajové stránce státního rozpočtu.

V případě příjmů by podle něj šlo o nepřímé daně, ne o odvody, které nějak zatěžují pracovní místa. V případě výdajů by pak bylo nutné "opustit politiku tupých škrtů a zahájit politiku škrtů velmi ostrých", řekl ministr novinářům ve Washingtonu.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek považuje ocenění ministra Kalouska při příležitosti fóra před ministry financí a guvernéry národních bank světa za jednu z mála dobrých zmínek o politice v České republice za poslední dobu. "Jde o zprávu, kterou doufám nepřehlédnou ratingové agentury a investoři českých dluhopisů", uvedl Hašek.

Oblast Emerging Europe zahrnuje 31 států střední a východní Evropy, včetně Turecka a států bývalého Sovětského svazu i jeho asijské části. Nominace a volba vítěze se zakládá na hlasování několika desítek finančních analytiků, bankéřů a investorů ze soukromého i veřejného sektoru. Posuzován je přínos ministra pro řízení fiskální politiky státu.

Předání ceny se koná při příležitosti zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank členských států Světové banky a Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu.

Premiér: Trochu se o Kalouska bojím

O psychický a fyzický stav ministra financí má navíc obavy i premiér Petr Nečas.

"S velkým znepokojením já i ostatní kolegové ve vládě a v koalici pozorujeme v poslední době stupňující se únavu ministra financí, která se projevuje vysokou podrážděností, jistou mírou verbální agresivity a neuváženými výroky," prohlásil Nečas.

Kalousek však předsedovi vlády z USA, kde bude v sobotu cenu přebírat, vzkázal, že se cítí naprosto v pořádku.

Zdravotní problémy ale ministr financí před několika dny měl a musel kvůli tomu dokonce opustit i jednání tripartity.

Do ministra financí si rýpnul i středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath. Ten prohlásil, že předtím než k incidentu na Malostranském náměstí došlo, měl Kalousek příjemnou, veselou opičku.

Zfackování mladíka začala prošetřovat policie. Podle dosavadních informací půjde nejspíše o přestupek.

 

Právě se děje

Další zprávy