Kalouskovy facky bude řešit i Nečas. Rath: Měl opičku

Domácí Domácí
22. 9. 2011 15:35
Potyčku ministra financí s drzým mladíkem začala prověřovat policie
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Incident, při kterém ministr financí Miroslav Kalousek nafackoval vulgárně nadávajícímu mladíkovi, hodlá řešit i premiér Petr Nečas.

S Kalouskem si o potyčce hodlá promluvit, jakmile se šéf státní kasy vrátí ze služební cesty v USA.

"Nehodlám se dopustit nějakého ostrého výroku. Nejprve si o tom chci s panem ministrem promluvit a zjistit, k čemu vlastně došlo," uvedl Nečas při poslaneckých interpelacích s tím, že citace z médií pro něj nejsou relevantní informace.

"Za svou vlastní politickou karieru jsem si už přečetl řadu výroků, které jsem nikdy neřekl," tvrdí.

Incident zajímá i policii

Potyčku na Malostranském náměstí ve čtvrtek začala prověřovat policie, která zkoumá i kamerové záznamy z okolí.

"Zatím se dá hovořit o přestupku, ale ze strany obou aktérů," řekla Aktuálně.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Kalouskův výstup popudil opozici, její poslanci dokonce ministra vyzvali k rezignaci.

Pokud to neudělá, premiér by měl podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky Kalouska odvolat.

Jako obvykle se ozval i David Rath. "Měl příjemnou, veselou opičku. Dělalo mu trochu problém trefit se do poměrně širokých dveří poslanecké jídelny. Zápasil jak s poslaneckou kartou, tak s futrem," tvrdil Rath.

Tejc: Měl by mít ochranku, aby bránila kolemjdoucí

"Osobně jsem přesvědčen o tom, že do slušné politické kultury nepatří ministři, kteří fackují občany na chodníku," řekl k incidentu Sobotka při diskusi o programu mimořádné schůze.

Přisadil si i poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). "Ministr vnitra by měl přidělit Kalouskovi ochranku. Ta by mohla bránit kolemjdoucí od napadání a fyzických útoků ze strany ministra," řekl v nadsázce Aktuálně.cz

Kalousek ve čtvrtek zfackoval asi dvacetiletého mladíka, který na něho prý pokřikoval, že je zloděj a bude viset. Sobotka očekával, že se Nečas od ministrova chování distancuje, což se podle šéfa ČSSD nestalo. Událost podle něho poškozuje autoritu demokratického režimu.

Ministr financí komentoval ve středu incident slovy, že "jeden drzý spratek dostal čtyři facky". Nečas uvedl, že vláda konstatovala, že Kalousek rozhodně neaspiruje na titul pedagog roku.

 

Právě se děje

Další zprávy