Julínkova reforma ve vládě? Rozhodnou lídři koalice

Kateřina Eliášová
11. 11. 2008 18:05
Lidovci Julínkovy zákony projednávat nechtějí
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jednání o Julínkově reformě se opět komplikují. Premiér Mirek Topolánek dopoledne oznámil, že se zdravotními zákony bude ve středu zabývat vláda. To se nelíbí menším koaličním partnerům.

Zelení i lidovci řekli, že by uvítali ještě podrobnou diskuzi nad jednotlivými zákony, mají řadu výhrad. Lidovci dokonce zcela odmítají zákon o specifických zdravotních službách. Topolánek ale trvá na tom, že je zítra kabinet projedná.

"Existuje určitá dohoda mezi ministerstvem a Jiřím Čunkem, že ty věci, které v této chvíli blokují projednávání, budou během jednání vlády z těchto bodů vypuštěny," oznámil dnes Topolánek.

Po schůzce ministra zdravotnictví Tomáše Julínka s šéfem lidovců Jiřím Čunkem je jasné, že zákony zítra ve vládě narazí. Lidovci dokonce požadují, aby byly zdravotní zákony ze zítřejšího jednání úplně vypuštěny.

Ještě před jednáním kabinetu se sejdou lídři koaličních stran, kteří definitivně rozhodnou, zda se zákony začnou projednávat nebo ne.

Jednání s lidovci krachlo...

Ministr Tomáš Julínek v doprovodu svého náměstka Pavla Hroboně dnes jednal ve sněmovně jak s lidovci, tak se zelenými. První z jednání opouštěl viditelně rozladěný.

"Cítím zase ten starý lidovecký závan destrukce," komentoval setkání s Čunkem.

"Já si myslím, že když jsou v těch zákonech tak zásadní změny a mezi stranami názorové disproporce, tak by se ty zákony neměly projednávat. Pan premiér ale chce, aby se vláda seznámila s těmi spornými body," vysvětloval dopoledne před jednáním Čunek postoj lidovců.

Minulý týden totiž přijal celostátní výbor KDU-ČSL usnesení, ve kterém vyzval lidovecké ministry, aby pro zákony ruku nezvedli.

Po jednání s Julínkem už Čunek rovnou řekl, že podrobnější debata o zákonech je třeba, proto by je měla vláda odložit.

"Bohužel se ukázalo, že je nutná podrobná rozprava, ta nedůvěra k těm zákonům je patrná. Debata musí proběhnout mezi zdravotními experty jednotlivých stran, teprve pak musí do vlády. Já jsem přesvědčen, že se ty zákony nemají projednávat na vládě," myslí si Čunek.

...zelené Julínek pochválil

Zásadní výhrady k zákonům mají ale kromě lidovců i zelení, i s nimi Julínek jednal.

Změny ve zdravotnictví nemohou probíhat revolučně, nýbrž evolučně, na základě pečlivých analýz a široké debaty, uvedli jejich experti. Jinými slovy, není čas na to "dělat ukvapené závěry" a zákony by bylo lépe ještě do sněmovny k hlasování neposílat.

Narozdíl od lidovců Julínek zelené pochválil. "zelení byli připraveni, poslali dopředu materiály s jasně definovanými připomínkami. Měli jsme možnost diskutovat věcně," řekl Julínek.

"Je třeba naše připomínky zapracovat do paragrafovaného čtení, to bude chtít ještě nějaký čas. Proto bych zařazení těch bodů ve středu nepodporovala," oznámila Džamila Stehlíková, která vede zdravotní komisi Strany zelených.

Problém mají poslanci

Poslanci menších koaličních stran už dali najevo, že se jim projednávání Julínkovy reformy už na středeční vládě nelíbí. A pro zákony nechtějí hlasovat i v případě, že Julínek v mnohém ustoupí.

"Myslím si, že naši ministři zítra nemohou podpořit návrhy pana ministra Julínka. Nejde jen o dílčí změny, ale o přístup k reformám," myslí si například poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

"Já za sebe říkám, že nemůžu hlasovat pro návrhy ministra Julínka. Ty návrhy nejsou připraveny dostatečně. Navíc Julínek nemá vůbec důvěru ani u svých lidí," dodala Šojdrová. Narážela na to, že někteří poslanci ODS šli dnes proti Julínkovi, když podpořili opoziční návrh, že se nezruší úrazová nemocnice v Brně a bude spadat nově pod město.

Podobný postoj zastává i koaliční poslanec Ludvík Hovorka, který už dříve řekl, že balík Julínkových reforem nepodpoří.

"Nesouhlasím s tím, aby vláda Julínkovy zákony projednala. Zdravotní sekce zelených si dlouhodobě stěžuje na způsob projednávání těchto zákonů, vypořádání připomínek. V tomto je podporuji," řekla Aktuálně.cz poslankyně zelených Věra Jakubková.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Julínkova náměstka Pavla Hroboně: Ostře sledované zákony aneb míchání hrušek s jablky
 

Právě se děje

Další zprávy