Julínek Čunka o reformě nepřesvědčil. Jednání nekončí

Petr Holub, Kateřina Eliášová
10. 11. 2008 17:20
Úterý rozhodne, jestli lidovci pustí zdravotní reformu na vládu
Jiří Čunek po schůzi koaličních lídrů.
Jiří Čunek po schůzi koaličních lídrů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - "S panem ministrem jsme jednali o výhradách k jeho reformním zákonům a do zítřka se pokusíme překonat všechny rozpory," komentoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek své odpolední jednání s šéfem resortu zdravotnictví Tomášem Julínkem.

Lidovecký celostátní výbor odmítl před týdnem čtyři Julínkovy reformní zákony a oba politici se dnes pokusili najít kompromisní formulace, které by lidovcům umožnily pro zákony hlasovat při jednání vlády ve středu.

Premiér Mirek Topolánek nechce zákony na vládu pustit, dokud s nimi nebudou lidovci souhlasit.

Čunek na dotaz deníku Aktuálně.cz upřesnil, že mu ministr zdravotnictví nabídl při jednání v Brně kompromis nad zákonem o specifických službách.

V něm lidovci odmítají příliš liberální úpravu potratů a umělého oplodnění. "Udělá takové úpravy, aby zákon lidovce nezneklidňoval," řekl vicepremiér.

O dalších rozsáhlejších zákonech, které popisují podmínky poskytování všech zdravotních služeb, budou Čunek s Julínkem znovu jednat zítra v Praze, k jednání si oba přizvou dva experty. "Konečné rozhodnutí by mělo padnout zítra," potvrdil šéf lidovců.

Členové zdravotní komise KDU-ČSL dosud reformní zákony odmítali.

Zatímco ministr Julínek tvrdí, že normy posílí práva pacientů, lidovci se obávají, že reforma nekontrolovaně rozšíří spoluúčast a omezí svobodnou volbu lékaře.

Stejně to vidí experti Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy