Problém pro Julínka: Proti jeho zákonům stojí i zelení

Petr Holub
10. 11. 2008 16:33
Zaujali stejný postoj jako lidovci
Ministr Julínek má zákony, partneři v koalici je nechtějí.
Ministr Julínek má zákony, partneři v koalici je nechtějí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zdravotní experti nejmenší vládní strany doporučují setkání na úrovni koalice.

Měla by jednat nejen o návrhu čtyř reformních zákonů ministra Tomáše Julínka, ale také o finančních potížích, do kterých se propadají některé nemocnice.

"Návrhy tří zákonů o zdravotních službách a novely zákona o zdravotním pojištění nejsou přijatelné a nelze je proto předložit k projednávání do vlády. Návrhy je třeba komplexně v rámci koalice a třeba i dalších odborníků přepracovat," uvedli experti Strany zelených ve své zprávě k navrženým zákonům.

Koalice by si zároveň podle nich měla ujasnit, jaká je vlastně její zdravotnická politika. Zelení se totiž obávají, že odchod personálu z nemocnic ohrožuje kvalitu péče.

Po boku lidovců

Včerejším usnesením odborné komise se zelení staví po bok lidovcům, kteří rovněž nechtějí, aby vláda ve středu projednala Julínkovy reformní zákony.

"Stanovisko komise je podkladem pro koaliční jednání, ke kterému by mělo v dohledné době dojít," potvrzuje závažnost dokumentu mluvčí zelených Eva Rolečková.

Termín podle ní dosud není stanoven a není jisté ani to, že schůzka koaličních lídrů proběhne do středy.

Žádný z ministrů za Bursíkovu stranu se ani nechystá k dvojstranné schůzce s Julínkem po vzoru šéfa lidovců Jiřího Čunka. Ten s Julínkem jedná dnes odpoledne.

Co nejvíc vadí

Zelení experti připouštějí, že ministr na jejich námitky sice odpověděl, odpovědi však nepovažují za dostatečné. Jejich námitky se ještě v úterý pokusí rozptýlit Julínkův náměstek Pavel Hroboň.

V obou nejdůležitějších zákonech mají zelení podobný postoj jako lidovci. Obávají se toho, že zákony umožní pojišťovnám, aby bez kontroly zvyšovaly spoluúčast pacientů. Zároveň mohou omezit svobodnou volbu lékaře.

Vadí jim i to, že některé paragrafy dál snižují zdravotnické výdaje. Namísto ministerstva zdravotnictví by například záchrannou službu a očkování měly ze svého balíku hradit pojišťovny.

Reforma ruší povinnost pojišťoven platit za sanitky. Zelení se obávají, že tím mohou být poškozeni držitelé průkazů ZTP a méně pohybliví senioři, kteří si budou muset objednat taxíka i při cestě do vzdálenější nemocnice.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Pavla Hroboně: Ostře sledované zákony aneb míchání hrušek s jablky
 

Právě se děje

Další zprávy