Živě: Koalice jedná o reformě. Jsou tu první ústupky

Kateřina Eliášová, Petr Holub
8. 4. 2008 19:30
Fakultní nemocnice zůstanou neziskové

Praha - Dnešek by mohl rozhodnout o budoucnosti zdravotnické reformy ministra Tomáše Julínka.

Společná komise koaličních stran se odpoledne snažila najít kompromis, se kterým by souhlasily všechny tři vládní strany. Na jednání večer navázalo jednání šéfů ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Po setkání expertní komise hlásily menší koaliční strany první ústupky, které si vydobyly na ODS.

Přehledně: To jsou ony: Zákony, o které se hádá Julínek

"Zelení i KDU-ČSL získali záruku, že nedojde k privatizaci fakultních nemocnic, mají být neziskové," řekl novinářům po jednání lidovecký poslanec Jiří Carbol.

Podle zjištění Aktuálně.cz ale tato záruka nemá být vtělena přímo do zákona, Julínek jen přislíbil, že bude obsažena v usnesení vlády.

Carbol dále uvedl, že se malým stranám podařilo prosadit také trvalou regulaci dělení zisku zdravotních pojišťoven, které se mají podle Julínkovy reformy privatizovat. Podle původního Julínkova návrhu totiž měly pojišťovny garantovat, že 85 procent zisku získají pojištěnci pouze po dobu pěti let.

Čtěte více: Politici resuscitovali plán neziskových nemocnic

Privatizace pojišťoven nevyřešena

Podle zjištění Aktuálně.cz ale jednání expertní komise skončilo v podstatě bez výsledku. Experti totiž nevyřešili zásadní otázku, která koalici rozděluje - způsob transformace zdravotních pojišťoven.

Ministr Julínek pouze prohlásil, že reforma odpovídá programovému prohlášení vlády. O konkrétních námitkách koaličních partnerů se v podstatě nejednalo.

Čtěte více: Julínek dál tají plán, jak privatizovat pojišťovny

Julínek komisi ani nevysvětlil podrobnosti transformace pojišťoven, nejasná tak dále zůstává například otázka, komu by měl po privatizaci patřit jejich majetek.

Podle informací Aktuálně.cz jen řekl, že pojišťovny převedou svůj majetek na akciové společnosti, které budou jejich dceřinými firmami.

"Ohledně pojišťoven jsme nedošli ke konsenzu," potvrdil Aktuálně.cz neúspěch jednání v tomto bodě poslanec Carbol.

Ministerstvo zdravotnictví podle něj předložilo komisi teze transformačního zákona, ze kterých vyplývá, že privatizace je jednou z možností reformy. Další možnosti však podle něj ministerstvo nedodalo.

Čtěte více: Lidovci: Privatizaci pojišťoven nechceme. Neustoupíme

Vyjednávání o reformě zdravotnictví teď pokračují zasedání tzv. K9, tedy předsedů koaličních stran, jejich zástupců a šéfů klubů.

Ve středu by pak o reformě měla jednat vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy