Zrušení poplatků má u poslanců šanci. Vládě navzdory

Jakub Antoš
9. 4. 2008 19:16
Protipoplatková koalice disponuje 103 hlasy
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů.
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů. | Foto: Martin Žucha

Praha - Návrh šestice poslanců na zrušení poplatků za novorozence sice vláda odmítla, i tak má novela reálnou naději na přijetí ve sněmovně. Díky hlasům opozičních poslanců z ČSSD a KSČM.

Na středeční schůzi Topolánkova kabinetu ministři rozhodli, že poslanecký návrh lidovců Michaely Šojdrové, Jiřího Carbola, Tomáše Kvapila, Ludvíka Hovorky a dvou bývalých sociálnědemokratických poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky vládní garanci nezíská.

Čtěte více: Julínkovy zákony ve vládě prošly. Ale s ústupky

Negativní stanovisko vlády ovšem při současném rozložení sil příliš neznamená. Pro zrušení jsou vedle čtyř lidovců a dvou přeběhlíků především sociální demokraté a komunisté.

Bojovníci proti poplatkům: Šojdrová & spol.

Tato "zdravotnická koalice" tak dohromady disponuje 103 hlasy. To je dost na to, aby přehlasovala oslabenou koaliční formaci.

"Návrh jde do sněmovny. A já věřím, že má velkou šanci uspět," předpovídá Michaela Šojdrová. To potvrzují i postoje ČSSD a KSČM. Obě opoziční strany zavedení regulačních poplatků dlouhodobě kritizují.

"My jsme proti všem poplatkům tohoto typu. Návrh paní Šojdrové řeší pouze malou část, ale i malá část je lepší než nic, a proto to budeme podporovat," říká šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Stejně jako Kováčik, tak i sociální demokracie by si přála širší spektrum výjimek z povinnosti platit poplatky.

"Nám přijde příliš úzký, my se s ní a některými dalšími lidovci a zelenými určitě budeme chtít domluvit na širším záběru lidí, kteří by byli osvobozeni," plánuje místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Návrh Šojdrové a dalších chtějí přepracovat a rozšířit o výjimky pro děti do 18 let, starobní i invalidní důchodce.

Rath: Ruku určitě zvednu

"V prvním čtení budeme proti zamítnutí a v druhém se budeme snažit jednat i s předkladatelkou, aby z té platební povinnosti byly vyňaty děti a také starobní a invalidní důchodci."

David Rath, pražský poslanec
David Rath, pražský poslanec | Foto: Ondřej Besperát

Pokud by se toto podařilo, sociální demokraté podle Ratha vyvinou veškeré úsilí, aby zvítězili a vládní zdravotnické reformy uložili k ledu.

Ale i v případě, že se rozšíření výjimek dojednat nepodaří, slibuje exministr zdravotnictví Michaele Šojdrové podporu.

"Pokud by Šojdrová trvala pouze na tom svém úzkém znění, já bych pro to ruku zvedl, ale obávám se, že ta stranická disciplína by nebyla úplná," odhaduje s tím, že by opoziční poslanci neměli tak velkou motivaci účastnit se jednání Poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy