Jourová: Politické jmenování státních tajemníků je v pořádku

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
7. 8. 2014 16:35
Podle Jourové je stabilita státní správy důležitější než její odpolitizování.
Věra Jourová
Věra Jourová | Foto: Ludvík Hradilek

PrahaOpozice dosáhla svého – vláda škrtne z návrhu služebního zákona generální ředitelství a část pravomocí, které měly přejít na úředníky, ponechá politikům. Pro koalici je to ústupek především ze slibovaného odpolitizování státní správy.

"Já to slovo odpolitizování nemám ráda. My se hlavně musíme snažit, aby státní správa měla stabilitu a aby byla profesionální a vzdělaná," myslí si ministryně pro místní rozvoj a česká kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová (ANO).

Se zákonem se spěchá, protože Česká republika se v EU zavázala, že začne platit již od ledna příštího roku. Pokud se termín nestihne, budou v ohrožení evropské dotace. Jourová ale v rozhovoru pro Aktuálně.cz odmítá, že by koalice ustupovala kvůli Unii a časovému presu.

A.cz: Generální ředitelství, které jste jako koalice prosazovali, se nakonec zavádět nebude. Jak hodnotíte tento ústupek opozici?

Věra Jourová: Mě trošku mrzí, že se to interpretuje čistě jako ústupek. Státní správa je nástroj, který má být efektivní a profesionální, a máme na něm zájem všichni, kteří jsme v politice. Dnes jsou tam jedni, zítra budou druzí, takže je dobře, že je tam širší politická dohoda.

Generální ředitel měl převzít značnou část politických pravomocí – měl jmenovat státní tajemníky nebo šéfy některých státních úřadů. Předpokládám, že náměstek pro státní službu na vnitru tyto pravomoci mít nebude?

Bude to vrcholový manažer, který bude mít významné slovo pro stanovování metodik, pravidel, parametrů vzdělávání. Chceme, aby byl silnou personou. Já při jednání apelovala na to, aby mu do zákona dali dostatečnou právní ochranu a zajistili mu relativní nezávislost.

Nicméně ty personální pravomoci zůstanou na vládě?

Ano, přenáší se to silně na vládu.

Není to krok stranou od slibovaného odpolitizování státní správy?

Já to slovo odpolitizování nemám ráda. My se hlavně musíme snažit, aby státní správa měla stabilitu a aby byla profesionální a vzdělaná. To, že bude státní tajemníky jmenovat vláda, je podle mě v pořádku. Zároveň ten zákon musí obsahovat jasné podmínky, za kterých ty osoby mohou být odvolávány. V tom bude klíčový prvek stability, kterou potřebujeme.

V zákoně zůstaly posty politických náměstků, na které se pravidla pro státní úředníky nevztahují. Platí i nadále omezení, že budou maximálně dva na každém resortu?

Zatím ano, nejednali jsme o změně v této věci.

Nebudeme mít po zrušení generální ředitelství problémy s naplněním požadavků Evropské unie?

Evropská komise netrvá přímo na formě generálního ředitelství. Jde jim pouze o to, aby byla státní správa řízena z jednoho místa.

Nevnímáte tedy zrušení generálního ředitelství jako ústupek opozici, abychom měli včas zákon a vyhověli Evropské unii?

Takhle určitě ne. Měli jsme o tom hodiny debat a vylaďovali jsme to, abychom dodrželi účel, který mělo plnit generální ředitelství. A měli jsme pevný názor, že takto by to fungovat mohlo. Že to zároveň vyhovuje opozici a že to zajistí širokou politickou podporu, je druhá věc.

 

Právě se děje

Další zprávy