John: V protikorupčním balíčku už žádný sporný bod

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 1. 2011 17:16
Koalice prý našla shodu i na tom, jak odčerpávat majetek z nelegitimních zdrojů
Ministr vnitra Radek John (VV)
Ministr vnitra Radek John (VV) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Protikorupční strategie z dílny ministra vnitra má podle Radka Johna (VV) vyřešeny všechny sporné body.

Koaliční pracovní skupina podle něj v úterý odpoledne už všechna problematická témata domluvila tak, aby na středeční vládě hladce prošla.

V týmu je kromě ministra Johna i šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nejdéle nejasný zůstával zřejmě bod týkající se možností, jak odčerpávat majetek z nelegitimních zdrojů.

Podle informací ČTK panoval mezi ministerstvy spravedlnosti a vnitra rozdílný pohled na to, kdy může stát uvalit daně na majetek získaný na černo.

Do strategie bude začleněn úkol zpracovat analýzu tohoto nástroje.

Zatímco Pospíšilovo ministerstvo zužuje zpracování analýzy na možnost daňového odčerpávání majetku pravomocně odsouzeného, John si myslí, že by měla být zvážena i možnost sáhnout na černý majetek bez ohledu na předchozí pravomocné odsouzení, tedy ještě před podáním obžaloby.

Protikorupční strategie připravovaná Johnovým úřadem je neuralgickým místem koaliční spolupráce, VV jejím naplněním podmiňují své setrvání v kabinetu.

Po mediální přestřelce v prvních dnech nového roku mezi ODS a Věcmi veřejnými vláda strategii obsahující víc než pět desítek úkolů přijala 5. ledna. John tehdy řekl, že obecná shoda panuje i na pěti zbývajících bodech, je ale třeba je formulačně doladit.

 

Právě se děje

Další zprávy