John si připsal podíl na zatčení Ratha a byl zvolen

ČTK ČTK
23. 6. 2012 15:03
John získal 67 hlasů delegátů sjezdu, proti hlasovalo 19 účastníků
Radek John povede stranu další dva roky.
Radek John povede stranu další dva roky. | Foto: Jan Langer

Znojmo - Celostátní konference Věcí veřejných potvrdila Radka Johna v pozici předsedy strany.

Souhlasila i s jeho výběrem místopředsedů. John získal 67 hlasů delegátů sjezdu, 19 účastníků hlasovalo proti, dva odevzdané hlasovací lístky byly neplatné. Staronový předseda povede svou stranu další dva roky.

"Bereme to s velkou pokorou, víme, že máme spoustu práce," řekl John v děkovném proslovu těsně po vyhlášení výsledku volbu delegátů konference. Následující období označil jako "druhý poločas" pro VV ve vysoké politice.

Podíl na "rozhýbání" boje s korupcí

Podle Johna je pro mnohé politika bojem o volební preference a ne o změny k lepšímu "My budeme bojovat o to, něco změnit. A strašně doufáme, že si toho lidé všimnou," uvedl John. Spolu s ním ve vedení strany budou jeho místopředsedové Tomáš Jarolím, Petr Skokan, Jiří Kohout, Jana Drastichová a Kateřina Klasnová.

Celostátní konference VV začala hodinu před polednem. John v jejím úvodu pronesl, že VV mají podíl na "rozhýbání" boje s korupcí. V České republice podle něj "tají ledy", což vede k vyšetřování a zatýkání lidí spojených s významnými korupčními případy.

Jako příklad uvedl zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) či žádost policie o vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09), kterou chtějí kriminalisté vyšetřovat kvůli spornému nákupu dopravních letadel CASA pro armádní letectvo.

Podle Klasnové se VV mají i z opozice, kde nyní jsou, snažit prosazovat svůj původní volební program, s kterým se dokázaly dostat do Poslanecké sněmovny. VV musí nadále zůstat protikorupční stranou, podotkl koordinátor odborných komisí strany Vít Bárta.

Bývalý předseda poslaneckého klubu a někdejší ministr dopravy je přitom sám nepravomocně odsouzen kvůli údajnému pokusu o uplácení. Strana má podle něj i z opozice bránit případným snahám omezit svobodu policie či změkčit zákon o veřejných zakázkách.

VV vyjednaly podporu pro své snahy s ČSSD, která je nejsilnější opoziční stranou, uvedl John.

Zazněla kritika na stranu LIDEM

V dopoledních projevech často zaznívala kritika politické strany LIDEM, kterou po odchodu z VV založila vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake a další někdejší poslanci VV. Podle Klasnové LIDEM opouštějí hodnoty programu, za který byli do sněmovny zvoleni. Členové vedení VV označili LIDEM za "stranu postů" a "přeběhlický projekt", za což si několikrát vysloužili potlesk delegátů sjezdu.

V odpolední části programu, která bude uzavřená veřejnosti, budou VV projednávat změny stanov. Podle Klasnové je pravděpodobné, že z volebního procesu předsedy strany pro příště vypadne elektronické hlasování registrovaných příznivců strany, takzvaných "véčkařů".

Pokud tato změna bude schválena, předsedu a místopředsedy VV budou napříště volit přímo delegáti celostátní konference strany. Jarolím naopak uvedl, že by preferoval větší zapojení veřejnosti do rozhodování strany, podle něj se jedná o "cestu budoucnosti".

 

Právě se děje

Další zprávy