Věci veřejné drží posty, i když dávno chybí ve vládě

Martina Machová Martina Machová
23. 6. 2012 7:30
Podle průzkumu se přitom volební preference VV pohybují pod jedním procentem podpory
Věci veřejné spoluvládnou, i když dobré časy pominuly.
Věci veřejné spoluvládnou, i když dobré časy pominuly. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné sice podle posledního průzkumu volebních preferencí pohybuje už pod jedním procentem podpory, ale z dob, kdy měla lidi ve vládě, si nadále drží několik vlivných postů.

Strana, jež ve Znojmě zvolí nové vedení, má například v čele bezpečnostního výboru sněmovny svého předsedu Radka Johna, který bude nejspíš právě na dnešní konferenci potvrzen.

Deník Insider v této souvislosti napsal, že VV mají na ministerstvu školství  také stále jako náměstka pro regionální školství Ladislava Němec, dobrého známého svého bývalého ministra Josefa Dobeše. Na ministerstvu pro místní rozvoj také zůstal náměstkem Michal Janeba, kterého si tam ovšem přivedl jeho nadřízený a dnes už člen nové strany LIDEM Kamil Jankovský.

Dráhy a Budvar

Věci veřejné si také i dál udržují vliv ve třech klíčových státních institucích.

V dozorčí radě Českých drah působí Ctirad Nečas, který za VV kandidoval v komunálních volbách, a poslanec Michal Babák zůstává v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde se hraje o miliardy vybrané na zdravotním pojištění.

Navíc vztah Ctirada Nečase ke strážci stranické kasy VV Babákovi je více než těsný. V roce 2010 mu prodal firmu MxB group a s klíčovým mužem "veverek" bydlí v Blansku takřka přes ulici.

Do třetice - v dozorčí radě státního Budějovického Budvaru stále sedí šéf jihočeské organizace Věcí veřejných Jiří Lexa.

Jejich setrvání je však nejisté. „Už se jedná o tom, že by byli odejiti," komentoval  angažmá Nečase a Lexy zdroj blízký vicepremiérce Karolíně Peake.

Nejistá je také pozice dalšího "véčkaře" Petra Skokana ve Státním fondu dopravní infrastruktury. Ten však navíc působí jako místopředseda Severočeské vodárenské společnosti (SVS) ovládané lidmi z ústecké a liberecké ODS a tam je budoucnost jistější. 

Když se deník Insider ptal politiků pohybujících se kolem SVS, proč si občanští demokraté svého „zběha" (Skokan býval libereckým hejtmanem za ODS) na vysokém postu stále drží, dostal prozaickou odpověď: „Ve sněmovně se hodí každý hlas."

Úředníci šedé zóny

Vedle véčkařů věrných Bártovi je tu ještě šedá zóna několika vysokých úředníků, kteří odešli z Věcí veřejných, ale nepřidali se ani k nové straně LIDEM, byť k nim mají blízko.

Na ministerstvu zemědělství tak zůstal ve stranickém vzduchoprázdnu náměstek Jiří Mach, na ministerstvu průmyslu a obchodu poradce Jiří Mikl a na Pozemkovém fondu náměstek Bohuslav Kabátek.

Snad jen posledně jmenovaný nad novou politickou příslušností váhá, i když se v barvách Věcí veřejných dostal do libereckého zastupitelstva a spolu s dalšími dvěma hlasy drží tamní koalici v čele s ČSSD. „Ještě jsem se nerozhodl. Nevím, jestli má nová strana v této situaci šanci na úspěch," uvedl.

Na rozdíl od něj se další dva exvéčkaři tváří, jako by se stranickou politikou nechtěli nic mít.

"S žádnou politickou aktivitou mne nespojujte," reaguje na otázku Insideru Jiří Mikl, dříve dvojka zlínské kandidátky VV pro sněmovní volby v roce 2010.

Stejně na tom podle něj je i Bendlův náměstek Jiří Mach, který taktéž kandidoval ze druhého místa ve sněmovních volbách za "véčka", ale v jižních Čechách.

Lidem nespěchá 

Pro véčkaře je také příznivé, že nová strana Karolíny Peake LIDEM nejde po pozicích za každou cenu. Například na výměnu náměstka na ministerstvu školství Ladislava Němce podle zdrojů Insideru nijak netlačí.

A to přes to, že zatím má, to tak nějak vyplynulo samo, svého zástupce jen na ministerstvu práce a sociálních věcí - je jím Jan Dobeš, bratr ministra dopravy Pavla Dobeše.

 

Právě se děje

Další zprávy