Jednal bych stejně, tvrdí Pohanka

Sabina Slonková
27. 10. 2006 19:20
Praha - Tři dny po odchodu z ČSSD byl včera Michal Pohanka přesvědčen, že nemohl jinak. Šéf strany Paroubek to však označil jen za nedorozumění.
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny.
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny. | Foto: Aktuálně.cz

V rozhovoru pro Aktuálně.cz říká - nemohl jsem se s tlakem na sebe vnitřně srovnat. Znovu pak odmítá, že by se jím policie či ODS pokoušela manipulovat.

O ODS A PAROUBKOVI

A: Předseda ČSSD po vašem rozhovoru veřejně oznámil, že celé bylo nedorozumění. Vy ale na svém rozhodnutí nic neměníte. Můžete tedy rozklíčovat, co to bylo to nedorozumění?

S panem předsedou jsem probral důvody, které mě vedly k mým krokům. Jednotlivé důvody jsme si prodiskutovali, v některých důvodech jsme našli, že tam mohlo být nedorozumění. Já jsem mu ale zdůraznil, že mě nějakým způsobem znervoznil tlak ze strany předsedy klubu Haška. Celkově jsme se snažili najít nějakou společnou cestu, jak tento problém překonat.

A: Na svých slovech o tlacích ze strany ČSSD tedy nic neměníte?

Na tom nic neměním.

A: Za poslední dny ČSSD přišla s různými variantami, kdo všechno vás vydírá, případně na vás má kompromitující materiály. Podle šéšfa ČSSD to měla být policie?

V žádném případě na mě policie netlačila a to jsem sdělil i panu přesedovi Paroubkovi. Rozhodně jeho výrok o tom, že na mě tlačila ODS a má na mě nějaké kompromitující informace, je absolutní nesmysl. Ten krok, který mě vedl, byla skutečně situace, ke které došlo při rozhovoru s panem předsedou Haškem. Kdy jsem měl pocit, že ČSSD na mě tlačí a já se s tím nemohl vnitřně srovnat.

A: Jestli to správně chápu, v tuto chvíli je tedy možné, že se vrátíte do řad ČSSD?

Tento krok bych nepředjímal. Je celá řada variant, ale náš rozhovor dnes rekapituloval jeho a mé stanovisko. Já jsem jednoznačně zopakoval pohnutky, které mě k tomu vedly. A jakýkoli další posun je otázkou dalšího vývoje. Dnes jsme se o tom ani nebavili.

O POLITICKÉ ORIENTACI

A: Paroubek mluvil po vašem rozhovoru o tom, že levice ve sněmovně neztratila paritní zastoupení sto na sto vůči pravici. Vnímáte to také tak?

Já jsem nikdy netvrdil, že můj hlas je hlasem pro pravici. Mé stanovisko je, že jako nezávislý poslanec mám v této chvíli jednoznačně blíž k té levici.

O VINĚ

A: V reportáži TV Nova v kauze Doležel její aktéři mluví o tom, že jste spolu zajedno a jsou v ní náznaky o nějakém pochybném jednání...

To je třeba jednoznačně odmítnout. Mám svědomí jednoznačně čisté. Samozřejmě, že jednotlivé aktéry jsem znal, byli členy ČSSD, ale rozhodně tam není nic, co by mělo vést k nějakým pochybnostem.

A: Nikdo z nich vám tedy nenabízel úplatek a vy jej nežádal?

Nic takového tam nebylo.

A: Zpětně viděno: pokud byste se ocitl znovu v této situaci, rozhodoval byste se stejně?

Já jsem měl prostě pocit, že jsem vystaven tlaku. Domnívám se, že kdyby komunikace ve straně probíhala jinak, nemuselo k tomu dojít. Ale ona neprobíhala. V této situaci, kdyby se opakovala, musel bych se zachovat stejně.

ČTĚTE VÍCE O CELÉ KAUZE:

Předseda a předseda. Strany a poslaneckého klubu. Jiří Paroubek a Michal Hašek.
Předseda a předseda. Strany a poslaneckého klubu. Jiří Paroubek a Michal Hašek. | Foto: Ondřej Besperát
  • Levice ztratila, ČSSD opustil poslanec
    Michal Pohanka dnes vystoupil z poslaneckého klubu sociální demokracie i ze strany. A to znamená, že případná vláda ČSSD opřena o komunisty ztratila svých sto hlasů ve sněmovně. Přečtěte si původní zpravodajství.
Foto: Aktuálně.cz
Foto: ČSSD
  • Pohanka: Požádám o policejní ochranu
    "...Mluvil se mnou Michal Hašek a řekl mi, že bych se měl vzdát mandátu. Když jsem odpověděl, že to neudělám, vedl řeči typu: Dělej, jak chceš. Teď po tobě půjde policie a budeš to mít hodně těžký...," říká Pohanka.
Modrou totalitu nepřipustím.
Modrou totalitu nepřipustím. | Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Pohanka a ČSSD přestali válčit
    "Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka, který ve středu písemně vzkázal ČSSD, že vystupuje ze strany, přišel do sněmovny. A Jiří Paroubek oznámil: Levice neoslabila. Pohanka do sněmovny přijel kvůli tomu, že s ním chtěl mluvit bývalý stranický šéf Paroubek.
 

Právě se děje

Další zprávy