Členy ČSSD drtí policie, tvrdí Paroubek

ina, job, sim
26. 10. 2006 12:42
Praha - Proč odešel poslanec Pohanka z ČSSD? Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že ho vydírala ODS a policie. Pohanka i ODS to striktně odmítají.

"ČSSD má řadu indicií o tom, že chování poslance Pohanky je důsledkem faktu, že se stal objektem vydírání a psychického nátlaku," uvedl dnes na mimořádné tiskové konferenci Jiří Paroubek.

Podle něj na Pohanku tlačily policejní složky, které dostaly zadání od občanských demokratů. "Byl na něj vyvíjen nátlak a s téměř jistotou lze předpokládat, že to mohly být bezpečnostní složky. Cílem bylo vytvořit v něm dojem, že ho chce ČSSD obětovat," uvedl Paroubek. "Možná je tam i nějaká nabídka, která se nedala odmítnout."

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

CO DNES ŘEKLI ČLENOVÉ ČSSD O POHANKOVI:

  • Jiří Paroubek:

"Celé to slouží jednoznačně ODS. O tom svědčí jásot lidí z ODS - ti nezakrývají spokojenost. Těch indicií je více a my si nemyslíme, že by pan Pohanka pracoval izolovaně, byla to marketingová akce. Včetně výroků Mirka Topolánka o revolveru u spánku jednoho poslance. Nebo rozhovoru paní Slonkové. Paní Slonková je známá, že má dobré styky s lidmi s ÚOOZ."

  • Bohuslav Sobotka:

"Pohanka mi nesdělil žádné výhrady k práci a poměrům v klubu ČSSD, ani k postupu ČSSD po volbách. Nebyl žádným rebelem v ČSSD, patřil spíš k méně aktivním poslancům. Pokládám za velmi zvláštní, že svůj odchod z ČSSD s nikým v ČSSD nekonzultoval. Kdykoliv mohl komukoliv z nás zavolat. Jeho rozhodnutí přišlo jako blesk z čistého nebe. Je to velmi zvláštní, že po 15 letech členství opouští stranu, aniž by o tom s někým hovořil. Pohanka to udělal pár dní před jednáním o státním rozpočtu. Rozpočet možná dnes projde jen hlasem chybějícícho poslance Pohanky... a to bude velmi zvláštní."

  • Michal Hašek:

"Kategoricky popírám, že bych ho na naší schůzce vyzýval, ať složí mandát nebo opustí ČSSD. Nevím, k čemu má sloužit jeho verze, možná to je kouřová clona. Je dojemné, že Ivan Langer osobně telefonoval asistetntovi Pohanky. Musím vyjádřit osobní zklamání, že pro nás jsou mobilní čísla Pohanky nedostupná... pro server Aktuálně si čas našel."

  • Vyjádření Aktuálně.cz

Redakce on-line deníku Aktuálně.cz se důrazně ohrazuje proti útokům ze strany ČSSD a náznakům, že je nezávislý deník napojen na policii. Sehnat hlavní aktéry jednotlivých událostí je naprostým základem novinářské práce. Je nám líto, že ČSSD se tento základní úkon pro ověřování informací nepodařil.

Pohanka takový výklad odmítá. Dnes redakci Aktuálně.cz sdělil: "Je to absolutní nesmysl. Jestli na mě někdo tlačí, tak je to jenom sociální demokracie."

Slova šéfa sociálních demokratů také unisono odmítli zástupci ODS. "Jsou to neuvěřitelné hysterické výroky pana Paroubka, nechce se věřit, že je soudný," řekl ČTK místopředseda strany Petr Nečas.

Pohanka už požádal o bodyguardy

Pohanka kvůli strachu o život už dnes požádal o policejní ochranu. "Policie se chovala velmi korektně. Nyní se řeší, zda a v jakém rozsahu mi bude ochrana poskytnuta," řekl Aktuálně.cz Pohanka.

Sama ČSSD se dnes na tiskové konferenci od veškerých obvinění distancovala.

"Jsme znechuceni, že místo diskuse o vývoji země, jsme zatahováni do nejrůznějších kauz s kriminálním podtextem, které jsou však vždy selháním jednotlivců, stejně jako selhal pan Pohanka," řekl někdejší premiér.

Jak vypadá tlak?

Paroubek zrekonstruoval, jak podle něj tlak na Pohanku vypadal: "Má to rukopis bezpečnostních složek. Smyslem je vyvolat dojem, že někteří poslanci jsou ohroženi. Tyto metody považuji za gangsterské a nechutné. To je bezpečnostní hra, nic jiného. Rozpracoval lidi, znejistět a pak je odloupnout od klubu ČSSD."

Šéf ČSSD tvrdí, že tyto metody jsou vůči některým poslancům strany používány. "Tlak na naše poslance je rafinovanější. Vytvoří se dojem, že by poslanci mohli být obviněni a stíháni. Pak se objeví média s dotazem, zda by nechtěli změnit politické barvy. Má to za cíl zasít nejistotu, stejně jako u kolegy Pohanky. Ne každý má s takovými praktikami zkušenosti," popsal Paroubek.

Proč hlasoval, jak hlasoval?

Paroubek Pohanku vyzval, aby složil svůj poslanecký mandát. "ČSSD mu chce připomenout, že svůj mandát ve sněmovně získal díky cílům, které ČSSD dala voličům. Vyzýváme ho k odstoupení," řekl.

To již včera Pohanka odmítl: "To neudělám. Tím, že jsem z ČSSD vystoupil, budu zvažovat svůj vlastní názor a nebudu se řídit názorem, který by mi byl z nějaké strany dáván. Teď jsem v pozici nezávislého poslance."

Šéf ČSSD dále upozornil na to, že ve sněmovně šel Pohanka v poslední době "na ruku" ODS. Například při úterním hlasování mandátového a imunitního výboru.

Poslanci rozhodovali o návrhu předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), aby proběhlo disciplinární řízení s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, který ve sněmovně přečetl část tajného policejního spisu o odposleších. Pro disciplinární řízení byli členové výboru za ČSSD a KSČM, proti ostatní. Pohanka se zdržel hlasování.

"V tomto případě se děje tolik - jak říká pan Pohanka - divných věcí," řekl Paroubek.

Podivné věci

Poslanec Michal Pohanka, který včera vystoupil z ČSSD, tvrdí, že byl ve straně pod silným tlakem. Dokonce požádal o policejní ochranu, protože se mu začaly dít "podivné" věci.

Pohanka trvá na tom, že sociální demokracie se jej chtěla sama zbavit a tuto žádost mu tlumočil šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. A to kvůli reportáži TV Nova o kauze Doležel.

Doležel, bývalý šéf úřadu vlády dvou expremiérů z ČSSD, je podezřelý z machinací s penězi z fondů EU. Jeho komplicem měl být podle detektivů starosta Budišova Ladislav Péťa, který Pohanku označil za "hráče" a člověka, s jehož pomocí počítal.

Pohanka trvá na své nevinně. Paroubek mu po odchodu ze strany už moc nevěří. "Jsme nadále přesvědčeni, že se jeho jméno objevilo v reportáži TV Nova náhodou - ale jeho odchod svědčí o tom, že černé svědomí má."

Pohanka se nyní skrývá na neznámém místě. Mobilní telefony vypnul a ve spojení s ním nejsou ani jeho bývalí straničtí kolegové. Redakci Aktuálně.cz se přesto pomocí prostředníků podařilo s Pohankou navázat spojení. Dnes pro redakci okomentoval Paroubkovo vystoupení, včera pak poskytl exkluzivní rozhovor, ve kterém popisuje, co jej k závažnému kroku vedlo.

  • ČTĚTE VÍCE:
    Pohanka: Požádám o policejní ochranu

    "...Mluvil se mnou Michal Hašek a mi, že bych se měl vzdát mandátu. Když jsem řekl, že to neudělám, vedl řeči typu: Dělej, jak chceš. Teď po tobě půjde policie a budeš to mít hodně těžký...," říká Pohanka.

Fakt, že Pohanka odchází z ČSSD, ale poslanecký mandát si ponechá, fakticky znamená, že levice oslabila. Jiří Paroubek, který se ještě minulý týden domáhal při schůzce s prezidentem Václavem Klausem svého pokusu sestavit vládu, má nyní jistých "jen" 99 hlasů.

Sám Pohanka ostatně Aktuálně.cz řekl, že teď už se necítí být vázán žádným stranickým diktátem a bude ve sněmovně hlasovat, jak se mu zlíbí.

Oproti tomu ODS se může pokusit přetáhnout nyní neukotveného poslance na svou stranu a utvořit znovu vládu se "stojedničkovou" většinou (spolu s lidovci a zelenými).

Přečtěte si, jak to celé začalo:

Předseda a předseda. Strany a poslaneckého klubu. Jiří Paroubek a Michal Hašek.
Předseda a předseda. Strany a poslaneckého klubu. Jiří Paroubek a Michal Hašek. | Foto: Ondřej Besperát
  • Levice ztratila, ČSSD opustil poslanec
    Michal Pohanka dnes vystoupil z poslaneckého klubu sociální demokracie i ze strany. A to znamená, že případná vláda ČSSD opřena o komunisty ztratila svých sto hlasů ve sněmovně. Přečtěte si původní zpravodajství.
Foto: ČSSD
 

Právě se děje

Další zprávy