Janota chce vzít politikům pětinu platu, náhrady zdaní

Domácí Domácí
20. 9. 2009 15:04
Vláda se bude balíčkem úspor zabývat na svém pondělním zasedání
Kromě poslanců, senátorů či prezidenta by se podle Janoty měly snížit i platy soudců Ústavního soudu.
Kromě poslanců, senátorů či prezidenta by se podle Janoty měly snížit i platy soudců Ústavního soudu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ušetřit peníze ze státního rozpočtu? Začněte u sebe. V tomto smyslu osloví v pondělí své kolegy ve vládě ministr financí Eduard Janota. Navrhne jim, aby snížili platy ústavních činitelů, tedy prezidenta, poslanců, senátorů či členů vlády, až o dvacet procent.

Uvedla to ČTK s odvoláním na mluvčího ministerstva financí. Podle něj navrhne Janota také zahrnutí peněžních náhrad ústavních činitelů do vyměřovacího základu daní. Zatím však není jasné, zda tato patření budou součástí Janotova úsporného balíčku. Tím by se Poslanecká sněmovna měla zabývat už tento čtvrtek.

Kromě politiků se návrh týká i soudců Ústavního soudu, prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu a členů Bankovní rady České národní banky.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob připustil, že tento návrh by mohl být předložen mimo balíček původních úsporných opatření. Podle ČTK by totiž v případě soudců mohl být zpětně zpochybněn ze strany Ústavního soudu.

S nápadem na dvacetiprocentní snížení platů pro ústavní činitele přišla v pátek ČSSD. A zdá se, že poslanci za ODS jej nepovažují za nereálný.

"Nemám s tím problém. Myslím, že je zapotřebí se podívat i na vývoj ostatních platů, platy ústavních činitelů by vůči nim neměly být v nepoměru. Dlouhodobě si myslím, že by bylo dobré, aby se platy ústavních činitelů odvíjely od výše průměrné mzdy. Měly by tak pro poslance i motivační funkci, aby se snažili přispět k fungování ekonomiky," komentoval návrh poslanec za ODS David Šeich.

Návrhy, které mají pomoci snížit schodek rozpočtu na příští rok z 230 na 157 miliard korun, budou hlavním bodem zítřejšího jednání vlády. Kromě toho se ministři v čele s Janem Fischerem budou zabývat návrhem o úpravě použití vládní rozpočtové rezervy roku 2009 do Národního protikrizového plánu nebo návrhem ministerstva průmyslu a obchodu snížit peníze na garance pro firmy o 700 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy