Co vám chtějí politici vzít? Hra o škrty začíná

Petr Holub
18. 9. 2009 8:48
ODS a ČSSD se hádají i o úspory, každá strana chce škrtat něco jiného
Politiky čekají při vyjednávání o rozpočtu horké chvilky. Na snímku zástupci ČSSD, uprostřed šéf strany Jiří Paroubek.
Politiky čekají při vyjednávání o rozpočtu horké chvilky. Na snímku zástupci ČSSD, uprostřed šéf strany Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda už ve středu odložila jednání o zákonu, který má v rozpočtu na příští rok přinést úspory 60 až 70 miliard korun.

A dnes dopoledne začíná ministr financí Eduard Janota s odborníky pěti parlamentních stran projednávat, jak a kde ušetřit.

Rozhodující bude dohoda expertů ODS a ČSSD, protože pouze dvě velké strany mohou zajistit bezpečnou většinu v Poslanecké sněmovně a Senátu. Názory stran se však protínají pouze v tom, že nějaký balíček být musí. Shoda o jeho obsahu je však předem vyloučena.

ODS žádá sociální škrty

Ministři financí, práce a zdravotnictví připravili vějíř návrhů, ze kterého strany mohou vybírat. Každá však chce něco jiného.

ODS se hlásí k "Janotově balíčku". Ministr financí poslal na vládu návrhy, při kterých se vyššími daněmi získá cca o 30 miliard víc, dalších 30 miliard se uspoří na zdravotních dávkách, stavebním spoření či dotacích do zdravotnictví.

"Minimálně 50 procent snížení schodku musí být na straně výdajů," potvrzuje stanovisko největší pravicové strany místopředseda Petr Nečas.

ČSSD pro vyšší daně

Sociální demokraté však dávají přednost návrhům ostatních ministrů.

Z Janotových návrhů připouštějí pouze vyšší daně. Sociální dávky rodinám a nemocným se snižovat nebudou, totéž platí pro zdravotnické dotace. Z výdajových škrtů dosud nevyloučili pouze nižší dotace pro stavební spoření. Dokonce odmítají vyšší sazbu daně z přidané hodnoty, která by prý postihla především chudší občany.

ČSSD však našla ve vládních návrzích jiné zdroje financí. "Když se zruší firmám slevy na pojistném, které zavedla Topolánkova vláda, získá rozpočet okolo 16 miliard," vysvětluje místopředseda Zdeněk Škromach.

I když výnos vyšších daní, o kterých diskutuje vláda, nedosahují šedesáti miliard, expert ČSSD Jiří Havel upozornil, že je možné vrátit sazbu sociálního pojistného pro zaměstnance na úroveň minulého roku, tedy z letošních 6,5 procenta na 8 procent.

Tím stát získá přes deset miliard.

Druhé Paroubkovo čtení

Strany se neshodnou ani v postupu, jak balíček schválit. ODS navrhuje přijmout zákon tak, jak ho do sněmovny odešle vláda. "Úsporný balíček by se měl schválit vcelku, nejlépe v prvním čtení," řekl předseda Mirek Topolánek v ČT.

Jiří Paroubek za ČSSD navrhuje opak: "Je naprosto nepřijatelné hlasovat o balíčku vcelku, když ani přesně nevíme, co obsahuje," prohlásil.

Tím prozrazuje svůj plán. Pokud nebude Fischerův návrh odpovídat představám levice, může ho pomocí pozměňovacích návrhů ve druhém čtení změnit.

Šrotovací koalice

ČSSD může k ovládnutí sněmovny využít koalici 102 hlasů, která se minulý týden vytvořila při hlasování o šrotovném a zvýšení sociálních dávek.

K 97 sociálním demokratům a komunistům se přidali dva nezařazení poslanci (Zubová, Snítilý) a tři lidovci (Svoboda, Šojdrová, Carbol).

Občanští demokraté budou spojence pro své návrhy hledat obtížněji. Minulý týden zaznamenali dílčí úspěch, když zablokovali zrušení zdravotních poplatků. Tehdy na jejich straně zůstali lidovci.

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda upozornil, že za svou podporu bude požadovat v balíčku konkrétní změny, například škrty v armádním rozpočtu. Přitom vylučuje snižování dávek pro rodiny.

Když se sociálním demokratům podaří při jednání o balíčku vytvořit novou většinu, mohou s její pomocí schválit celý rozpočet.

Pevnost v Senátu

ODS připravuje obranný manévr pro případ, že Fischerova vláda předloží rozpočet s nižším deficitem a přidá k němu úsporný balíček, který pak levice změní.

Balíček na rozdíl od rozpočtu musí přijmout Senát, který má možnost zdržet jeho schválení až do ledna. V horní komoře přitom existuje spolehlivá pravicová většina 42 senátorů ODS a TOP 09. Bez balíčku nemůže rozpočet s nižším schodkem platit.

Za hlavní výhodu odkladu listopadových voleb označili politici všech stran, že se odvrátí nebezpečí rozpočtového provizoria. To by nastalo, kdyby se rozpočet neschválil do konce roku. Pokud se ovšem ODS a ČSSD nad rozpočtem a úsporným balíčkem nedohodnou, Česká republika se provizoriu stejně nevyhne.

 

Právě se děje

Další zprávy