Jandák dotáhl nejoblíbenějšího Klause

Vendula Křížová
29. 3. 2006 14:40
Praha - Tradičního vítěze průzkumu důvěryhodnosti polititků - prezidenta Václava Klause - dotáhl ministr Vítězslav Jandák. Lídr opozice naopak u lidí ztrácí.
Předseda vlády Jiří Paroubek a ministr kultury Vítězslav Jandák v Paláci Žofín 1. prosince 2005.
Předseda vlády Jiří Paroubek a ministr kultury Vítězslav Jandák v Paláci Žofín 1. prosince 2005. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu CVVM, kterého se na začátku března zúčastnilo 1075 respondentů starších 15 let.

Lidé odpovídali na otázku: "Řekněte, zda politikovi důvěřujete nebo nedůvěřujete, či neumíte posoudit."

Předložený seznam obsahoval jména 26 politiků: Všech členů vlády, prezidenta, předsedů Senátu a Poslanecké sněmovny, předsedů parlamentních stran, předsedy Ústavního soudu i eurokomisaře Špidly.

Jandák má stejně jako Klaus

Foto: Aktuálně.cz

Porazit dlouhodobého vítěze této anktey se podařilo ministru Jadnákovi poprvé. Avšak již v době svého nástupu v něj mělo důvěru velké procento lidí a od října do února jeho důvěryhodnost vzrostla o třináct procent až na dnešních 64. Naproti tomu prezidentovi stabilně důvěřuje přes šedesát procent lidí již od roku 2004. Od února však klesl počet lidí důvěřujících prezidentovi z 68 na 64 procent.

"Jandák především dokáže mluvit obyčejným jazykem a lidem imponuje lidová mluva, která je jim blízká. Je to také "muž činu" podobně jako premiér Jiří Paroubek a dokáže reflektovat témata, která konvenují s názorem veřejnosti - například když se vyjádřil pro zrušení Senátu," uvedl již dříve důvody popularity ministra kultury Daniel Kunštát.

Za Jandákem a Klausem se podle CVVM umístila ministryně školství Petra Buzková, které důvěřuje 48 procent. Čtvrtým nejoblíbenějším politikem je se ziskem 41 procent premiér Jiří Paroubek, jemuž od února důvěřuje o tři procenta lidí méně, uvádí průzkum.

Pokles a pád lídra opozice

V porovnání s výsledky z února 2006 výrazněji nenarostl počet důvěřujících u žádného ze sledovaných politiků. Významněji naopak důvěra poklesla předsedovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi a to o sedm procentních bodů na 23 procent. Důvěra kromě již zmíněného prezidenta klesla také předsedovi ODS Mirku Topolánkovi a eurokomisaři Špidlovi (všem o čtyři procentní body).

Topolánkovi nyní důvěřuje 29 procent lidí. Lídr opoziční strany, která by ráda vyhrála volby, je podle odborníků důvěryhodný pouze pro stabilní voliče občanské demokracie. "Jiné voliče oslovit a získat si jejich důvěru nedokáže," říkají s odvoláním na dlohodobé sledování.

Za populárního politika výzkumníci v českém prostředí považují každého, kdo má důvěru více než 35 procent lidí. "Takový politik ale nutně musí dokázat rozprostřít svou popularitu nejen mezi voliče své strany," říká Kunštát.

Některé členy kabinetu, jmenovitě ministry Radko Martínka, Danu Bérovou, Jiřího Havla, Jana Mládka a místopředsedu vlády Pavla Zářeckého, neznalo v únoru 58 až 74 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy