Důvěra k ústavním institucím vzrostla

ven
3. 3. 2006 12:14
Praha - V únoru 2006 mírně vzrostla v porovnání s předcházejícím měsícem důvěra občanů téměř ke všem ústavním institucím s výjimkou obecních zastupitelstev.
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to z poslendího průzkumu, který mezi 1078 respondenty uskutečnila společnost pro výzkum veřejného mínění CVVM.

"Zajímavé je, že stoupla důvěra v ústavní instituce, ale zároveň nevzrostla spokojenost s celkouvou politickou situací," říká autorka průzkumu Naděžda Horáková z CVVM.

Nejdůvěryhodnější ústavní institucí zůstal i v únoru prezident České republiky. V současné době Václavu Klausovi důvěřuje 74 % českých občanů.

V porovnání s lednem letošního roku si mírně polepšila také čeká vláda. Za důvěryhodnou ji považuje 44 % Čechů.

Rovněž důvěra občanů k oběma komorám českého parlamentu mírně vzrostla. Poslanecké sněmovně vyjádřilo důvěru 29 % dotázaných, Senátu 26 %.

Svému krajskému zastupitelstvu důvěřuje necelá polovina obyvatel ČR (47 %), svému obecnímu zastupitelstvu pak zhruba šest z deseti Čechů (59 %).

V naší zemi výrazně převažuje nespokojenost s politickou situací nad spokojeností.

V naší zemi výrazně převažuje nespokojenost s politickou situací nad spokojeností. Nespokojena s politickou situací naší země je polovina českých občanů (50 %) a tři z deseti Čechů se podle svých slov cítí ani spokojeni, ani nespokojeni (33 %). Spokojenost se současnou politickou situací České republiky vyjádřilo 16 % dotázaných. 

Spokojenost se současnou politickou situací vyjadřují především mladí lidé ve věku od 15 do 29 let a studenti. Více spokojených se současnou politickou situací je také mezi těmi, kteří označili svoji životní úroveň za dobrou, a mezi voliči ČSSD.

Mezi nespokojené s politickou situací se častěji řadí sympatizanti KSČM a dotázaní, kteří by se nechtěli zúčastnit voleb do Poslanecké sněmovny. Větší míra nespokojenosti panuje rovněž mezi občany považujícími svoji životní úroveň za špatnou a nepracujícími důchodci.

 

Právě se děje

Další zprávy