Jak Schröder přijel pomoci příteli Paroubkovi s vajíčky

Tomáš Fránek
2. 6. 2009 17:40
Vajíčka se mohou změnit v kameny, varoval německý politik
Někdejší německý kancléř dnes absolvoval s Jiřím Paroubkem na Zlínsku několik zastávek.
Někdejší německý kancléř dnes absolvoval s Jiřím Paroubkem na Zlínsku několik zastávek. | Foto: Tomáš Fránek

Uherský Brod - Je to dnes pro bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera perný den - jako hlavní trumf konce kampaně sociálních demokratů do eurovoleb objíždí města na východě Moravy a přesvědčuje voliče, že Jiří Paroubek a jeho lidé jsou ti praví a jediní, kterým mají dát hlas.

Opálený a neustále se usmívající exkancléř - doprovázený dvěma vysokými a stejně opálenými ochránci - se trpělivě fotí s ženami nebo s dětmi, potřásá si rukou s muži a pobaveně obhlíží plakáty, které tu Paroubka kritizují.

K tomu si připočtěte prázdná plata vajec, jimiž pár lidí - k velké nelibosti příznivců ČSSD - na Paroubka mává.

A do toho všeho vyhrává cimbálka, s velkým úspěchem a chutí vystupují mažoretky, jejíchž věkový průměr se zcela určitě blíží k šedesátce a Petra Paroubková si může upsat ruku, jak se podepisuje na všechno možné, co jí lidé dávají k ruce.

S paltem nad hlavou

Tak třeba v Uherském Brodě. Městě, pro které je návštěva Schrödera významná: tak známý zahraničí politik do Brodu zatím ještě nepřijel.

Ale o zahraniční politiku tu nejde. Projevům zcela dominují vajíčka. Zdají se důležitější než všechny body volebního seznamu. Mluví o nich jak Paroubek, tak exkancléř.

"Jedná se o prohřešek proti demokratickým hodnotám. Dnes jsou to vejce, zítra to budou kameny. To narušuje demokratickou kulturu," říkal Schröder několika desítkám lidí na náměstí v Uherském Brodě.

"Myslím, že to, co se stalo v těchto volbách, ty útoky na představitele sociální demokracie, nemá v demokratické zemi obdoby," říkal zase Paroubek. 

Schröder ve svém krátkém projevu lidi několikrát vyzývá, aby volili jeho přítele Jiřího Paroubka a sociální demokracii. A to nejenom v eurovolbách, ale také v parlamentních volbách na podzim. "Je důležité, aby ve volbách uspěli sociální demokraté," dodává exkancléř.

Líp než v televizi

Hovoří stručně a krátce. A jeho vystoupení - narozdíl od projevu Jiřího Paroubka - nedoprovází žádný pískot. To na šéfa ČSSD už číhají plakáty, na kterých je pranýřován za příklon ke komunistům.

Jiří Paroubek musel svým příznivcům rozdávat autogramy hned po svém příjezdu.
Jiří Paroubek musel svým příznivcům rozdávat autogramy hned po svém příjezdu. | Foto: Tomáš Fránek

Předseda sociálních demokratů to nenechá bez povšimnutí a vyzývá hned z kraje akce policisty, aby v případě narušování mítinku zasáhli.

Plakáty přitom viditelně brnkají na nervy některým starším příznivcům sociální demokracie.

"Kolik za to berete," útočí na demonstranty.

"Děláme to za stovku," odpovídají mladíci.

Po asi 45 minutách mítink končí, ještě pár podpisů a celá karavana se vydává do sedmnáct kilometrů vzdáleného Hradiště.

"Ten Němec je fešák a Paroubek nevypadá tak zle jak v televizi," svěřují se při odchodu z náměstí starší manželé.

Budou ho tedy volit? Smějí se. Neřeknou.

 

Právě se děje

Další zprávy