Já na něj nevidím. Jak Zeman u přátel z ČSSD zvítězil

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
15. 3. 2013 15:48
Zeman navštívil sjezd ČSSD poprvé od roku 2001, dočkal se několikerých ovací vestoje
Má slova o přátelství berte vážně.
Má slova o přátelství berte vážně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miloš Zeman prvně od roku 2005 vystoupil na kongresu ČSSD a účast nového prezidenta vyvolala mezi některými sociálními demokraty téměř euforii. 

"Já na něj nevidím, já si budu muset stoupnout," nedočkavě vykukuje za hradbou kamer někdejší šéf sněmovny Miloslav Vlček, jehož politickou kariéru zastavila "kauza Pytlík", kdy se zaplétal do svých půjček asistentovi, kterému v rozporu se zákonem vracel vysokou hotovost v papírovém pytlíku.

Vlčka zaujala v Zemanově projevu zejména kritika novinářů. Když Zeman na pódiu pronášel, že je jedno, co si napíší, Vlček reagoval burácivým potleskem. "To je dobře," přitakával Zemanovi. Svému sousedovi pak šeptl: "Také mám s novináři tu zkušenost."

Prezident Miloš Zeman dosáhl svým návratem mezi členy ČSSD jen těžko přehlédnutelného vítězství. Nejen že sklidil na sjezdu ČSSD ovace ještě před tím, než cokoliv řekl, ale potlesk "na otevřené scéně" ho čekal i v průběhu jeho proslovu a pódium pak opouštěl za bouřlivých ovací zaplněné auly Gong. 

Rozložení sjezdu se tak nakonec nekonalo. Miloš Zeman vyjádřil otevřeně své sympatie, ba i přátelství směrem k sociální demokracii, současné vedení nekritizoval, jen varoval před "šedivým průměrem" a pochválil hejtmany a jmenovitě některé své příznivce (Marii Benešovou nebo šéfa odborů Jaroslava Zavadila).

Při některých Zemanových slovech to v sále doslova vřelo a potlesku se dočkal i poté, co mluvil o "svých oblíbených" novinářích.

Ostatně na jejich nezájem si nemohl stěžovat. Houf zástupců médií ho obklopil vzápětí poté, co ho od vrtulníku, kterým přiletěl z Prahy, odvezla na místo konání sjezdu ČSSD prezidentská limuzína.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD obrazem:

Věrní v první řadě

Na Zemana před kongresovým centrem vybudovaným z bývalého zásobníku na plyn v první řadě čekal někdejší ministr vnitra Martin Pecina, který veřejně Zemana podporoval v prezidentských volbách. Na protest proti odmítavému postoji většiny vedení ČSSD pak oznámil odchod ze strany.

Teď přivezl Zemanovi jako dar obouvadlo a slivovici. "Prý jsem ještě člen, tak nevím. Napsal jsem jim již dva dopisy a jako člen se již necítím," řekl Aktuálně.cz.

"A vlastně, když jsem člen, tak bych mohl kandidovat ještě proti Slávkovi," žertoval na úkor svého někdejšího souputníka, kvůli jehož výhře před dvěma lety odešel ze sněmovny.

"Půjdeme dovnitř, protože tady je strašný mráz," pronesl prezident těsně předtím, než vstoupil do kongresového centra Gong v Ostravě-Vítkovicích.

Uvnitř ho čekalo vřelé přijetí tentokrát většiny delegátů. Pochopitelně největší ovace vestoje sklidil za svůj výrok, že jako prezident musí být nadstranický, ale jako "občan Miloš Zeman" si přeje vítězství sociální demokracie ve volbách.

A také poté, co slovně zakopal válečnou sekeru, když na závěr pohovořil o povaze přátelství a lásky. Vzápětí, co delegáty oslovil - v porevoluční ČSSD - tradičním "přítelkyně a přátelé", vyzval je, aby toto oslovení od něj brali vážně.

Cigareta na závěr a odjezd

... a ještě poslední cigaretka
... a ještě poslední cigaretka | Foto: Ludvík Hradilek

Miloš Zeman si na začátku i na konci svého projevu podal ruku se současným předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Kromě sálu se ale už s žádným ze svých spojenců či odpůrců z řad ČSSD mezi čtyřma očima nesetkal.

Pauzu po projevu strávil s cigaretou a skleničkou bílého vína jen se svým hradním týmem. Výjimkou byl ústřední tajemník ČSSD a jeden z hlavních organizátorů sjezdu Michal Kucian.

"Ani to nebolelo," ulevil si někdejší Zemanův pobočník. Byl to totiž Kucián, koho si vzal Zeman k ruce v roce 2003, tedy v době, kdy po prohrané volbě utíkal z Hradu.

 

Právě se děje

Další zprávy