Zeman nabídl ČSSD přátelství, přeji si váš triumf, řekl

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
15. 3. 2013 13:32
Sociální demokraty vyzval, aby se po vítězství ve volbách nebáli vládnout sami
Miloš Zeman na sjezdu ČSSD
Miloš Zeman na sjezdu ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Prezident Miloš Zeman si přeje, aby ČSSD zvítězila v příštích parlamentních volbách. Zároveň straně poradil, aby se v případě vítězství nebála vládnout sama s tichou podporou dalších levicových stran.

Prohlásil to v projevu proneseném na sjezdu sociální demokracie.

"Jako prezident České republiky jsem povinen být nadstranický. Jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách," pronesl prezident. Vzápětí dodal, že je zvědav, co tomuto výroku řeknou novináři.

Zeman se v projevu zároveň přimluvil za to, aby sociální demokracie po případném vítězství ve volbách vládla sama a spolehla se na levicovou většinu, nikoli na koaliční partnery. Opřít se o komunisty se měli podle Zemana sociální demokraté už v roce 2002.

"Bohužel místo jednobarevné menšinové vlády sociální demokracie, která se tentokrát mohla opřít o levicovou většinu a tolerantního levicového partnera, tehdejší amaterismus ve vedení splácal 101 koalici, kde sociální demokracie byla faktickým zajatcem koaličních partnerů," řekl Zeman.

"Mějte odvahu vládnout sami, protože pak ponesete veškerou tíhu odpovědnosti, ale nestane se vám, že vaše úspěchy si bude přisvojovat někdo jiný. Je to výzva pro kteroukoli stranu, která vyhraje příští volby," dodal prezident.

Prezident ve svém projevu pochválil sociálnědemokratické hejtmany, kteří jsou podle něj dobře připraveni vést stranu i celou republiku.

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD obrazem:

Nechci ČSSD rozkládat

Neodpustil si ale rýpnutí do jiných straníků. "Chtěl bych poděkovat všem levicovým voličům za to, že si na rozdíl od názorů některých z vás uvědomili, že jsem opravdu levicový politik," řekl Zeman a dočkal se potlesku.

Popřel, že by měl v plánu sociální demokracii rozkládat, jak naznačují média. "Mé prohlášení je toho jasným důkazem," dodal Zeman.

"Na druhé straně bez jakýchkoli osobních útoků, protože volba vašeho vedení je pouze a výlučně vaší věcí, vás stejně jako jakoukoli jinou stranu chci varovat před velkým nebezpečím. Před nebezpečím závistivé malosti, která, jakmile se v jejím okolí vynoří výraznější osobnost, udělá vše pro to, aby tuto osobnost zadupala do země a nahradila ji šedivým průměrem, který sice nikomu nevadí, ale také ničemu neprospívá," pronesl prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy